Христо Иванов бяга от капана на Трифонов, но Сараите и БСП дебнат. Изход няма

Автор: Любомир Минчев
Коментари (3)
12:42 / 20.07.2021
9856
чевидно е, че лидерът на "Демократична България“ Христо Иванов не иска да влиза в политическия капан на Слави Трифонов и да търпи шоуменът да го поставя в неловки ситуации. След първоначалното стъписване от проектокабинета "Трифонов 1“, Иванов изглежда по-смел и поставя важно условие – скъсване с всички хора, свързани с комунистическите служби.

Това означава, че ако Николай Радулов, офицер от ПГУ на ДС, отново е предложен за вътрешен министър, подкрепа за ИТН от ДБ няма да има. Логично е, ако Иванов държи на думата си. Освен това той не е наясно как от ИТН си представят мнозинството в парламента и какъв ще е механизмът на взимане на решения. "Нас ни интересуват конституционните промени, за да можем да направим реформа на съдебната система, на службите и за разграждане на сарайския модел“, казва Иванов.

Само че това изобщо не интересува Трифонов. А формулите на едно правителствено мнозинство не са чак толкова много. ГЕРБ е в изолация, както и ДПС. Всички бягат и от БСП, но тя остава единствената възможност за подкрепа на правителство на ИТН. Точно това пита Иванов: Как ИТН си представят мнозинството в парламента?

Хората на Дългия нямат отговор на този въпрос. Ако питате същото Мая Манолова, за нея няма никакво значение – важно е да е в играта, да говори дълго и да има парламент. По-сложно е при сподвижниците й от "Мутрите“ Татяна Дончева и Николай Хаджигенов. Дончева не понася рекета на Трифонов, Хаджигенов също, но той не изключва разговори с ДПС и БСП.

Хаджигенов това предлага – уйдурма със Сараите. Христо Иванов трябва да е отвратен, но нищо не е коментирал за "Мутрите“ – и оттам проблеми дебнат всякакви.

Потенциалните партньори на ИТН пропускат нещо важно – партията на Трифонов не е част от протеста и дълбоко погрешно е пришиването й към ДБ и "Мутрите“. "ИТН е различен тип субект, той има за краткосрочна цел да разруши партийната система на политическо представителство", твърди политологът  доц. Антоний Гълъбов.

Затова прогнозите за нов провален парламент изглеждат все по-сигурни. В същото време Христо Иванов е наясно, че отказ от подкрепа на ИТН ще прехвърли отговорността за провала и върху него. Той е като в менгеме. Бяга от капана на Трифонов, но БСП и Сараите дебнат, че и ГЕРБ. Изход няма.

Виж коментарите (3)
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).