Областният управител обсъди проблем с наводнени земи край Брестовица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:02 / 24.01.2013
3546
Областният управител Здравко Димитров събра на една маса представители на "Напоителни системи", фирма "Брестоим" -инвеститор на частна ВЕЦ "Лозята" край село Брестовица, потърпевшия земеделски производител Павел Джингаров и кметd на община "Родопи", за да се реши проблема на Джингаров.

Малко предистория. Вече години наред Павел се опитва да спасява насажденията си, защото канал, по който минават водите от частна водноелектрическа централа, убива насажденията му. Стопанин на канала е "Напоителни системи" ЕАД. Във времето Брестовишкото дере, където са насажденията, функционира и като отводнителен канал - да отвежда събиращите се подпочвени води извън обработваемото поле. Но през ноември 2007 г. в канала потичат и отработените води на ВЕЦ "Лозята". 

Високото ниво на водата в канала започва да се отразява обработваематаземя, която се преовлажнява. Засегнати са имотите и на други стопани. През годините експерти от община "Родопи" правят многократни проверки, предписания, предолжения по сигнали на земеделците за повреждането на земята. На стопаните от Напоителни системи и на инвеститора са дадени указания да го облицоват в частта, която е успоредна на пътя Брестовица - Йоаким Груево.Въпреки всичко проблемите с преовлажняването продължават, защото проблемът не е решен напълно, а частично.

Днес на срещата всички заинтересовани страни се обединиха около мнението, че трябва да бъде намерено правилно проектно решение за пълното отстраняване на проблема, с изготвянето на конкретен проект. Възможно е да бъдат предложени и различни варианта за решение на проблема, с цел определяне на най-добрия. Областният управител постави срок до 1 февруари да бъдат предоставени конкретните предложения за решение, които да бъдат разгледани и преценени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Аналитични новини:
Безумие: Родител пусна детето си чисто голо в Пловдив пред поглед...
Да довършим стадион "Пловдив" или да го направим според новите из...
Защо спечели Пловдив?
Младежи зарадваха пловдивчани с флашмоб с кубински танци
Плевнелиев: Няма да преработя указа си за ЦИК
Светлина в тунела за разкопките в южното подножие на Трихълмието


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).