ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Кошмарна пролет прати Ботев назад в групата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:15 / 01.06.2008Коментари (0)3465
© Plovdiv24.bg
Макар че показа доста атрактивна игра, пловдивският Ботев в крайна сметка би трябвало да отчете повече провали за сезон 2007/2008, околкото успехи. С голмайстора на "А" група в тима си Георги Христов и дебютиралия в националния тим Георги Какалов отборът завърши едва на 12-о място, дори зад спасилия се от изпадане в последните кръгове Спартак (Вн). Пловдивчани паднаха два пъти с по шест гола, капитулираха срещу ЦСКА, Левски и градския си съперник Локомотив, а в турнира за Купата на България се издъниха на полуфинала с Литекс.

На практика единственият силен тим, на когото Ботев успя да се опре през сезона, беше Локомотив (Сф). Двата мача в Пловдив и София завършиха с равенства 2:2, а в четвъртфинала за купата Ботев изненадващо спечели с 2:0. Когато обаче изглеждаше, че пловдивчани имат потенциал да стигнат до финала за трофея, дойде злополучният полуфинал в Ловеч. Гостите от Пловдив водеха с 2:1 и вече се виждаха победители, когато три бързи гола във вратата на Лилчо Арсов решиха мача в полза на Литекс.

През есента отборът изпадна в жестока криза. В дербито на Лаута Ботев беше пречукан с четири безответни гола от Локомотив. Това беше достатъчно за президента на клуба Димитър Христолов да смени старши треньора Светослав Гърков. Постът бе поверен на Тенчо Тенев, в чиято сметка бързо влязоха две загуби с по шест гола. Първата шестица Ботев отнесе на Герена, същото стана и в Ловеч. Напук на всичко обаче отборът завърши на десето място през есенния сезон.

През зимната пауза на стадиона до Бирената фабрика започнаха да пристигат добри новини. Бизнесменът Георги Гергов и Комбината за цветни метали се ангажираха да спонсорират клуба. Еуфорията беше голяма, а техническият директор Марин Бакалов заяви, че при добро стечение на обстоятелствата Ботев би трябвало да завърши поне на осмо място. В началото целта изглеждаше напълно постижима - пловдивчани започнаха пролетта с победа над Спартак (Вн) в Пловдив, а гол на защитника Величко Величков - Крауч донесе трите точки за отбора в Севлиево. В следващия мач с Пирин на "Христо Ботев" съдията Светослав Ставров остана неразбран от шестхилядната публика, която го изкара главен виновник за нулевото равенство и си го изкара със залп от камъни и бутилки. Изглежда, хората имаха право да недоволстват, тъй като реферът получи ниска оценка. Ботев продължи силната си серия с четири точки от мачовете си с Локо (Сф) и Славия.

И когато всичко изглеждаше чудесно, а Георги Христов вкарваше гол след гол, настъпи сривът. Дежурната загуба в Стара Загора бе последвана от кошмарно градско дерби с Локомотив (Пд). В най-посетения мач за сезона Ботев поведе с 1:0 през втората част. Вместо да задържат аванса, хората на Тенчо Тенев оставиха съперника да им мушне два гола. Публиката напусна стадиона като след погребение, но нещастията едва сега започваха. Заради изцепки на феновете си Ботев бе наказан да играе два мача пред празни трибуни и прие Левски и ЦСКА в смълчана обстановка, подхождаща за Дома на покойника. Лишени от феновете си, пловдивчани бяха надиграни най-категорично и от сини, и от червени. В следващия мач с Литекс стадионът беше отворен за зрители, но тогава се случи следващата голяма беля. Дузпа в последната минута отприщи ново недоволство от трибуните, а играчите на гостите и съдийската бригада бяха замеряни от побеснелите от загубата с 1:2 фенове. Хулигани атакуваха с камъни през оградата автобуса на Литекс, счупиха му стъклото и повредиха още две коли от Ловеч. Заради това Ботев беше лишен от домакинство и ще играе извън Пловдив първия си мач от следващия сезон.

Въпреки незавидното 12-о място Ботев може да се похвали, че разполагаше през сезона с твърде атрактивно звено в нападение. Тромавата отбрана и неособено убедителният в някои ситуации Лилчо Арсов обаче бяха причина за доста загубени точки. Все пак от времената на Георги Славков, Антим Пехливанов и Атанас Пашев отборът не беше излъчвал голмайстор №1 на "А" група, както се получи сега с Георги Христов. Имаше какво да се види и в играта на Дормушали Саидходжа и Георги Какалов. По всичко личи обаче, че Христов и Какалов през следващия сезон вероятно няма да носят жълто-черния екип на Ботев. Това поставя Димитър Христолов и Тенчо Тенев в сложна ситуация - феновете на Ботев обичат безгранично отбора си, но не биха се примирили с още един постен откъм победи сезон.

Източник: в. "7 дни спорт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: