Започват масирани проверки по строителните обекти у нас

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:00 / 26.11.2020
3967
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“ да извършат проверка дали на строителните обекти в страната се спазват нормативните изисквания и задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците по строежите, съобщиха от прокуратурата.

Във ВАП е образувана преписка въз основа на редица статии в медиите, в които се цитират данни за настъпили инциденти с работници при извършени строителни работи в периода май-ноември 2020 г. Във връзка с конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазването на законността в защита на държавния и граждански интерес, както и за предотвратяването на подобни инциденти, ВАП сезира контролните органи.

По време на проверките следва да стане ясно дали на строителните обекти се спазват условията, цитирани в Закона за здравословни и безопасни условия на труд (ЗЗБУТ).

Резултатите от проверката следва да бъдат обобщени в доклад, в който да присъства информация за направените констатации, предприетите мерки и действията за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и дали са санкционирани нарушители. Ако по време на проверките се установят данни за нарушения от компетентността на други контролни органи или престъпления от компетентността на съответна прокуратура, следва и те да се уведомят.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).