Започва ремонт на Катедралата във Варна, дарител позлатява куполите

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
16:49 / 17.08.2020
3193
До дни стартира мащабен ремонт на Катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна, съобщи днес Варненският и великопреславски митрополит Йоан, предаде репортер на Varna24.bg.

Крупен дарител е пожелал да финансира позлатяването на куполите на храма. Стана ясно, че това е бизнесменът Димитър Желев, който имал специално отношение към символа на православието във Варна.

Стойността на ремонта се изчислява на около 3 млн. лв. Част от средствата са осигурени от държавата, която отпусна 200 000 лв. за предстоящия ремонт. Още толкова средства за ремонта на покрива и куполите ще бъдат вложени и от хазната на Община Варна.

Митрополит Йоан обясни, че сградата на храма ще бъде опасана със скеле, но богослуженията за миряните няма  да бъдат прекъсвани, а ще протичат при специална организация за достъп до църквата. 

"Ще се започне с оскеляване на храма от западната част, с купола при камбанарията и централния купол. Това е едно събитие за нас, то е и известно предизвикателство, защото ремонтът е обемен, той ще продължи минимум година. Искаме да започнем още в този сезон, защото 80 години не е правен ремонт на покрива. 

Този храм в цялата си историческа същност е преживял много тежки събития. Той е граден в следосвобожденската епоха. През 1880 г. е положен основният камък и 6 години по-късно на 30 август е първото освещаване на храма. 24 години са били необходими за пълното обзавеждане, за изработването на иконостаса, за цялото оформление на храма и след 1810 е действащ православен храм, втория по големина в България след "Св. Александър Невски". Той е емблема на Варна.", разказа митрополит Йоан. 

Повече вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).