Зам.-министър: Има проблем с мотивацията на младите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
12:01 / 08.02.2015
3324
Близо една трета от младите хора до 29 години са без работа. Това стана ясно след като бяха изнесени данните от проучване, направено от Министерството на младежта и спорта.

"Най-притеснителното е, че от 1500 анкетирани в цялата страна, 67 % казват, че в свободното си време не правят нищо. Още по-стряскащо за мен е, че половината от безработните дори не са си направили труда да се регистрират в бюрата по труда. Явно има проблем и с мотивацията на младите хора", коментира в "Събуди се" по Нова тв заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

"Някой трябва да отиде при хората да ги мотивира, да ги стимулира да правят нещо, явно има проблем с това някой да отиде при тях и да им каже какво могат да правят", допълни той.

"Все по-трудно става да постигнеш успех чрез систематични усилия или поне така е в умовете на хората. Повечето изследвания показват, че идеята за социален успех, която се налага като норма най-вече през медиите, драматично се разминава с това, което нарастваща част от младите хора, нямат активни социални мрежи, схващат като заслужаващо си усилията. Има една нарастваща група хора, които живеят в нарастваща несигурност", заяви в "Събуди се" социалният антрополог Харалан Александров.

"В България няма моралната санкция към хората, които не работят. Това спира да се разглежда като проблем. Абсолютно приемливо е ако се шляеш по цял ден, срещаш се с други такива като теб, ходите на фитнес, ако можете да си ги позволите и си говорите", отбеляза още той.

"В България заетостта във възрастовата група между 15 и 24 години е около 23%, тоест малко под ¼ от младежите на тази възраст работят. На практика се отлага сблъсъкът с пазара на труда. В Европа този процент е около 35 %, а в някои северни или северозападни страни е около 50 %. Тайната е, че има огромен пазар, който е подходящ и адаптиран за младите хора. В Холандия 50 % от младежите работят почасово", коментира икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

"Имаме голям проблем при най-младите и хората в предпенсионна възраст, иначе в България като цяло хората работят. Пазарът на труда е така направен, че ако си работодател, не ти е по-лесно да наемеш младеж за почасова работа", заяви той.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).