Втори съд потвърди доживотния затвор на Петко Стрелеца от Лясковец

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
16:48 / 09.02.2017
2694
Великотърновският апелативен съд потвърди изцяло най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна за Петко Петков от Лясковец, който на 14 март 2014 г. уби командоса Емил Шарков и направи опит да умъртви още петима спецполицаи от СОБТ при акция в дома му. 

В края на 2015 г. Окръжният съд във Велико Търново постанови най-тежката присъда за 54-годишния стрелец, който откри огън с полуавтоматична ловна карабина "Arsenal" и полуавтоматична едноцевна пушка "BAIKAL" по баретите, изпратени да го обезвредят в барикадираното му жилище. 

Съдът реши, че Петко Петков е виновен и за незаконно притежаване на 4 броя ловни оръжия и 344 патрона. Петко Стрелеца ще трябва да заплати общо 380 000 лв кръвнина на съпругата, дъщерята и родителите на убития Емил Шарков и 10 000 лв. на единия от ранените барети, заедно с лихвата. 

Първата съдебна инстанция разпореди Петков да плати 33 814 лв. разноски по делото, 3297 лв. разноски по досъдебното производство, както и 15 600 лв. държавна такса на предявените граждански искове. Делото стигна в Апелативния съд след протест на прокуратурата, че бе оневинен да е извършил престъпленията със средства, опасни за живота на мнозина и по хулигански подбуди. Жалби внесоха лично той и защитниците му. Магистратите обаче изцяло са възприели изводите на първата инстанция. 

"Окръжният съд не е допуснал нарушения и обективно, всестранно и пълно е изпълнил задължението си за изясняване на обективната истина, което е основната цел на наказателния процес", се казва в мотивите. 

Въззивният съд е отхвърлил изцяло като неоснователни изложените в протеста и жалбите възражения. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването му на страните.


Източник: в. 24 часа

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нов хазартен оператор стартира до дни
Спасиха новородено с коклюш
Диана Русинова: Мислят си, че хубавите коли и многото пари ги паз...
Диян Стаматов: Има мъничко светлина в образователния тунел
Две баби се сбиха, едната е в болница
Има задържан след автомелето с ранени край "Маказа"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).