Всеки трети българин се нуждае от жилище

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:33 / 07.04.2022
1038
“Проблемът с липсата на жилище е широко разпространен в българското общество и засяга различни социални групи. Поне 2,5 млн. българи отговарят на условията за получаване на общинско жилище. Те живеят при по-малко от 15 кв. м. на човек от домакинство, което се приема за пренаселено жилище.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР Стефан Кръстев един от авторите на доклада “Дом за всеки мисия (не) възможна?“ и допълни:

“Всеки трети българин, 30% от населението на България, съвсем официално определено от държавата, е в жилищна нужда.“

“Общините се единствените проводници на някаква обществена жилищна политика. Жилищната политика в България поне в последните 15 години е делегирана от държавата на общините и се разглежда като социален проблем, към който те са отговорни. Общините обаче почти не разполагат нито с финансови, нито с материални ресурси, за да се справят самостоятелно. Дори община като София, която има годишен бюджет от 2 млрд. лева, но има много ограничени инструменти за провеждане на социална политика в жилищната сфера. 

Разгледахме статистики как се променя броят общински жилища през годините. От 1993 г. насам, когато тези жилища са били 120 000 на територията на София, в момента те са крайно недостатъчни – по-малко от 9000, а имащите право на такова жилище, записани в картотетките само в момента, са повече от 10 000. Чакането за такова жилище продължава много дълго. Освен, че са много малко, общинските жилища често пъти се дават и в много лошо материално състояние", казва Кръстев. 

Центровете за временно настаняване в София са три, с общ капацитет около 510 човека. Те са единствената алтернатива на недостига на общински жилища за много хора. Там хора продължават да живеят по две-три и повече години.

“Направихме едно изчисление, за да се решат най-належащите проблеми. По анализите на държавата има нужда от 85 000 социални жилища, за което е  необходимо да се отделят около 2 млрд. евро", допълни Стефан Кръстев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).