Всеки ден спираме между 100 и 200 мигранти да преминат границата ни

Автор: Иван Сотиров
Коментари (2)
14:33 / 20.08.2021
2490
Днес по инициатива на областния управител проф. Мария Нейкова в сградата на Областна администрация Бургас се проведе работна среща, на която присъстваха ръководителите на гранична полиция Бургас, Елхово, Малко Търново, както и кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев. Обсъдиха се конкретни мерки и предложения за справяне с мигрантския натиск по границата, които включват осигуряване на високопроходими автомобили, изграждане на пътна инфраструктура, осигуряване на високоскоростен интернет и не на последно място увеличение на щата.

Общо 235,613 км. е цялото възпрепятстващо гранично съоръжение, като 127 км. е в управление на областния управител на област Бургас, от които 104 км. са към гранична полиция Малко Търново.

"Възпрепятстващото гранично съоръжение в частта, която е в управление на областния управител на Бургас, все още пробиви и липсващи части, но е налице друг голям проблем, а именно растителността, която деформира оградата и е само въпрос на време да бъде сериозно компрометирана“, заяви проф. Нейкова. Общо 88 км. трябва да се почистят от храсти и дървета, предимно акация, които са превзели оградата, както от южната, така и от северната част на съоръжението, поради неосигуряването на необходимите средства в началото на тази календарна година. "След почистването и с цел предотвратяване на последващо израстване на растителността трябва да се третира с химичен препарат, което трайно ще реши този проблем“, предложи комисар Васил Попов от гранична полиция Малко Търново.

Комисар Иван Стоянов от гранична полиция Елхово заяви, че има засилен мигрантски натиск като ежедневно между 100 и 200 мигранти биват недопускани от граничните полицаи на територията на страната. Те са  предимно от Афганистан и по-малко от Сирия, Ирак и др. "Прогнозата е за увеличаване на този натиск и именно заради това трябва да предприемем изпреварващи мерки за недопускане задълбочаването на този проблем“, каза областният управител проф. Мария Нейкова.

На срещата стана ясно още, че пътната инфраструктура и подходите към съоръжението са в лошо състояние, което води задължително до бързата амортизация на автомобилите, пригодени за охраняване на границата.

С резултатите от проведената днес среща ще бъде изготвено мотивирано предложение за осигуряване на средства в размер на 1 млн. и 200 хил. лв., които ще обезпечат възстановяването, почистването и поддръжката на възпрепятстващото съоръжение, както и осигуряване на оборудване и технически средства за нормални условия на работа на екипите на гранична полиция, които работят на терен.

Следващата седмица предстои среща между областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково с оглед предприемане на по-сериозни мерки за противодействие на мигрантския натиск.

Виж коментарите (2)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).