Времето ни докара летен грип

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:23 / 07.06.2012
3135
Бум на летен грип има в страната в резултат на рязкото затопляне на времето и честите валежи. На практика става дума за инфекции, причинени от парагрипни вируси и аденовируси, а не от традиционните щамове. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова. Все още не може да се говори за епидемия, но броят на засегнатите се увеличава, добави специалистката.

Почти двойно са нараснали регистрираните случаи на заболяването в столицата за по-малко от седмица, отчетоха лекарите от Районната здравна инфекция. Само за 5 дни те са скочили от 123 на 317, според подадените данни от общопрактикуващите лекари в инспекцията. Действително има увеличаване на заболеваемостта, всеки ден заразените се увеличават, не скри и д-р Атанас Пелтеков - джипи и член на УС на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Реалният брой на заболелите обаче бил в пъти повече, тъй като малцина ходели на лекар и се опитвали да се лекуват сами вкъщи. Общопрактикуващите лекари пък не си дават труд да подават всички случаи в РЗИ, коментираха санитарните инспектори.

Независимо че лятната зараза протича значително по-леко от зимния грип и не е смъртоносна, тя може да доведе до тежки пневмонии и бактериални инфекции, ако човек прибягва до самолечение, предупреди проф. Кожухарова. Висока температура и отпадналост, освен хрема, кашлица и втрисания са сигурните признаци за заразата, допълни тя.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Алгафари за "Ергенът": Не, няма такава жена в България
Стотици хиляди контрабандни цигари хванаха на ГКПП "Капитан Андре...
Как да си извадим скица на недвижим имот?
Чисто нова култура се отглежда в България
Инфекционист: Комарите могат да бъдат по-опасни от кърлежите
Колко ще ни струват компотите тази година?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).