Внасяме работници от чужбина за лятото по морето, нашите се ослушват

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
13:35 / 16.03.2017
2617
Около 5-6% от завършилите колеж по туризъм си намират реализация в бранша. Това казаха тази сутрин пред bTV представители на туристическия бизнес в коментар за предстоящите летни месеци. Това се случва, докато работодателите в сектора непрекъснато посочват един най-голям проблем - тотална липса на работна ръка.

"Съюзът на собствениците - Слънчев бряг" договаря работна ръка от Беларус, Молдова и др., като се говори за 15 000 души, стана ясно още. Става дума за неквалифициран труд.

Янчо Парушев - от сдружението на собствениците призна, че само в района Слънчев бряг, Несебър и Равда има над 400 000 места за настаняване.

"Това са поне 100 000 работни места - трудно се намират от района и от страната толкова работници. Заплатите се повишават, просто не достигат хората. Българинът малко несериозно се отнася с работата и това също е голям проблем", призна Парушев.

На въпрос какво може да направи държавата, той каза, че е нужно да се облекчат нормативните пречки пред чуждестранни студенти, които да могат да работят. Парушев каза още, че е вярно, че плащат по 250 евро месечна заплата, но с другите разходи - да наемеш чужденец ти излизало около 1000 лв.

Същевременно пред камерата млади жени признаха, че работят като рецепционистки в Бургаско за 450 лв. на месец. В студиото на bTV служебната министърка на туризма Стела Балтова обяви, че зимният сезон е бил много успешен с ръст всеки месец. Тя прогнозира 9-10% растеж за предстоящия летен сезон.


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).