Високорисков американски рак се появи у нас, носи рача чума

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:26 / 24.10.2016
8874
Три нови инвазивни вида в българските реки е установило проучване на БАН, съобщиха от екоминистерството. Американският шипобузест рак е абсолютно нов вид за България. Навлязъл е от Централна Европа и Сърбия през Дунав, иначе видът произлиза от Северна Америка.

Този рак е високорисков, защото е преносител на опасно заболяване по европейските раци, т.нар. рача чума. Болестта е гъбична и американският рак носи спори, към които има имунитет. Болестта е пагубна за езерния, речния и поточния рак, които са застрашени видове у нас. 

Черното дънно сомче също произлиза от Америка. То измества другите видове риби, а нито хищниците, нито птиците го ядат заради шипове по гръбната перка. 

Китайският поспаланко, или ротан, е открит в езера и канали около Дунав. Дребната рибка е известна със своята устойчивост и способността си да превзема нови територии, като конкурира и измества някои видове от местната фауна.


Източник: в. 24 часа

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...
Мъж преби и отвлече 19-годишно момиче


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).