Вицепрезидентът Йотова връчи наградата "Българка на годината" на бесарабска българка от Болград

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
19:33 / 16.11.2023
1300
За поредна година вицепрезидентът Илияна Йотова връчи наградата на победителката в конкурса "Българка на годината – Света Злата Мъгленска“, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Ежегодният конкурс, организиран от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, отличава българки, които с дейността си съхраняват и популяризират българщината зад граница.

Тазгодишната носителка на наградата е Жана Суслина – бесарабска българка от Болград. Целият професионален път на Суслина е свързан с образованието и възпитанието в духа на традиционните български ценности. Тя е била директор на Болградската гимназия "Г. С. Раковски“. Създател е на Центъра на бесарабските българи в България, в момента е директор на Отдела за култура, спорт, туризъм и работа с младежта в Болградския градски съвет. Жана Суслина не успя да приеме лично наградата, тъй като продължава да помага на своите съграждани в раздираната от война Украйна.

В приветствието си вицепрезидентът припомни дългогодишната си съвместна дейност с Жана Суслина. Йотова подчерта важността на националната политика за българите в чужбина. "Благодарение на тях пазим и разпространяваме българщината. Такава политика е важна и за българските деца, които се раждат в чужбина – да знаят своя роден език, да познават България“, посочи тя.

Изпълнителният директор на агенцията Райна Манджукова благодари на вицепрезидента Йотова за доброто сътрудничество и постоянната подкрепа за българите в чужбина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Някои вкусотии ни излизат доста солено, броим 30 лв. за пица
Силен порой и гръмотевична буря удариха центъра на столицата за м...
Промениха таксите за някои лични документи
Българин: Всичко отива за храна и сметки
Вадете чадърите утре, връхлитат ни дъждове
Първи подробности от прокуратурата, след като 36-годишна жена поч...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).