Важна информация за хиляди домакинства - безплатно им сменят печките с климатици

Автор: Алена Соколчева
Коментари (0)
16:05 / 24.04.2023
9514
Процедурата "За по-чист въздух" по Оперативната програма "Околна среда“ 2021-2027 година от днес е отворена за кандидатстване. Това обяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова на брифинг във ведомството.

Общините по програмата са 21, където се наблюдава нарушено качество на атмосферния въздух, която процедура ще го подобри. За тяхното определяне е взет периодът от 5 години назад.

Предвидени са 610 млн. лв. по процедурата. Близо 85 хиляди домакинства ще бъдат включени в процедурата, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат възможност да получат безвъзмездно нови екологични топлоуреди.

Срокът за подаване на документи започва да тече от днес и е в срок от 6 месеца. Целта е в началото на есента на 2024 година да започне реализацията на подмяната на топлоуредите.

Кандидатстването ще бъде към Общините при условия и заявления, които те ще качат на страниците си. Първо именно те трябва да подготвят заявленията си.

От МОСВ заявиха, че това се предвижда за по-следващ етап, когато има дефиниция за енергийно бедни домакинства и те се регистрират в Министерството на труда и социалната политика.

Тогава тези семейства ще имат възможност да кандидатстват и за малка фотоволтаична клетка, която да зарежда термопомпа въздух-въздух (климатик от висок клас), за да може даденото енергийно бедно семейство да генерира ел.енергията, необходима за отопление с климатик, а не да плащат за електроенергия, отбеляза главният директор на Главната дирекция ОПОС Галина Симеонова.

За да се случи това - жилището трябва да е еднофамилна къща и покривът да е техен.

Повече гледайте във видеото.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).