ВАП оспорва законосъобразността на част от правилата за измерване на количеството електрическа енергия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:16 / 30.03.2017
2738
Върховната административна прокуратура оспорва пред Върховния административен съд законосъобразността на чл. 48, чл. 49, чл. 50 и чл. 51 от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети с т. 3 от Протоколно решение № 147 от 14.10.2013 г. на ДКЕВР /КЕВР/. Това са единствените норми от подзаконовия акт, които действат към настоящия момент.

С посочените разпоредби се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно.

Според Закона за енергетиката ДКЕВР /КЕВР/ притежава правомощия само да определя правилата за измерване на количеството електрическа енергия, но не и да регламентира преизчисляване, което е по същество означава повторно пресмятане количеството на енергията.

Цитираните разпоредби, според ВАП са приети и в нарушение на основни начала на административното производство - законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведена за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).