Ужасна демографска картина очаква България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (62)
09:24 / 27.08.2010
19223
България е пред демографска катастрофа, алармираха учени вчера. Нацията ни се топи със 79 000 души всяка година. Това съобщи социалният психолог проф. д-р Петър Иванов, позовавайки се на проучване на ЦРУ. Оказва се, че българската нация се топи с минус 11,1 промила, което е ударен темп за страна ­ членка на Европейския съюз. Според проф. Иванов, ако този темп се запази, след 10 години българите ще бъдат с около 800 000 души по-малко, отколкото сега.

По данни на Националния статистически институт обаче годишно ние намаляваме с 29 000 човека.

Проф. Иванов е съставител и научен редактор на сборника "Демографската катастрофа", който беше представен вчера. Проучването му показва, че през следващите 100 години страната ни ще я има, но тя ще е пълна със застаряващи българи.

С близо 1,5 млн. са се стопили сънародниците ни от преброяването през 1988-а до миналата година. Работоспособното българско население намалява, но нараства броят на неинтегриращите се и неработещите. Към момента 2 млн. души изхранват близо 5,5 млн. души.

Към 2040 година гражданите на България ще бъдат 6 млн. души, показва прогноза на Националния статистически институт. Прогнозата на ООН обаче е още по-апокалиптична. Според нея към 2050 г. ще бъдем под 5 милиона.

Черното бъдеще, което ни очаква, се дължи на факта, че ние сме с най-ниската раждаемост и с най-висока смъртност не само в Европейския съюз, но и на целия континент.

Демографските данни показват, че българската нация изчезва, твърди социалният психолог проф. д-р Петър Иванов. Той цитира данни на ЦРУ, според които нашата страна е на 19-о място по смъртност в света и на 215 място по раждаемост.

"Разликата между тези два показателя - висока смъртност и ниска раждаемост, създава този отрицателен прираст. Ако тази тенденция не се промени, а е трудно тя да бъде променена, минус 11 промила е ужасяващо число от демографска гледна точка, нещата са драматични. Просто българската нация изчезва", подчерта проф. Иванов.

Към мрачната картина се прибавя и фактът, че общините с население от други етноси са се увеличи от 20 на 40 само за няколко години, показват данни от проучванията в сборника "Демографската катастрофа", които цитираха учените вчера.

По думите на проф. д-р Петър Иванов 50 процента от раждащите се у нас деца не са българчета. За илюстрация той посочи Малко Търново, където през миналата година от 12 родени 6 са българчета.

Прогнозата му е, че след двадесет-тридесет години над 30% от населението в страната ще е от други етноси.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (62)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).