Учен твърди: Вместо Левски обесили брат му Петър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:51 / 10.10.2016
10922
Васил Левски всъщност не е един-единствен човек. Съществува голяма вероятност и други хора да са се представяли под този псевдоним. Това твърди сътрудникът към БАН Георги Александров. Теорията трудно би могла да бъде доказана, както и опровергана, защото почти никой не е знаел в действителност как е изглеждал Дякона. 

Малко хора са го виждали на живо, често той се е дегизирал, за да не бъде хванат от турските заптиета. Следователно е напълно възможно личността на Левски всъщност да е събирателният образ от няколко различни хора, обяснява Георги Александров. 

На първо място, Левски имал двама братя - Христо и Петър. Петър бил включен в четите на Христо Ботев и на Филип Тотю и най-често се подписвал под псевдонима Петър Левски или Петър Иванов-Трети Левски. Дори се твърди, че именно Петър е обесен през зимата на 1873 г., а не брат му Васил. 

По външност Левски си приличал и с други революционни дейци като Димитър Общи, който също бил рус и синеок. Макар не толкова разпространена, теорията, че някой от двойниците е увиснал на бесилото, е напълно вероятна. 

Преди Левски да бъде предаден в Къкринското ханче, турската полиция вече е била заловила няколко души, смятани за Апостола, които след това били освободени. Действително е възможно някой от тях да е Васил Иванов Кунчев, а обесеният - негов двойник.


Източник: 168 часа

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов осъди стрелбата над словашкия премиер Роберт Фицо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).