Туристическият бранш в бойна готовност за новия сезон

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
13:03 / 08.03.2018
3306
Всички с нетърпение очакваме лятото, то се очертава както хубаво, така и трудно, но вече сме в бойна готовност. Това заяви за Varna24.bg председателят на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Павлин Косев. "Това, че през последните години туризмът в страната ни и в частност във Варна бележи ръст, е предизвикателство и отговорност за бранша. Освен, че трябва да посрещнем добре гостите и туристите, ние трябва да ги изпратим доволни. Ако не успеем, това ще рефлектира върху бранша за години напред", каза още Палвин Косев.

Той не скри, че и тази година един от основните проблеми ще бъде с кадрите в туризма. Според него е спорен въпросът дали идват подготвени младите хора след дипломирането си.

"Има кадри от средните и от висшите училища, които са много добре подготвени и с добра мотивация. Тъй като търсенето на бранша е доста по-голямо от предлагането, рядко попадаме на такива кадри. Когато правим интервюта гледаме личните качества на кандидатите, не само наученото в училище.

Държим на културата, на възпитанието, на това, което семейството е дало за формирането на дадения човек като личност.  Когато един човек има добра основа и възпитание, като подход към хората и интелигентност, като начин на говорене, представяне и обличане, всичко това формира образа и доброто представяне на един кандидат.

Не е само това, което е научило даденото момче или момиче в училище. Практиката наложи в последните години ние да си доразвиваме и обучаваме кадрите. Това е успешно, но ни затруднява, защото се налага да отделим от времето на добре обучените кадри, за да обучават новопостъпващи.

Всички знаем, че в България туристическият сектор не е достатъчно добре заплатен, но има и кадри, които получават доста добри заплати. Въпрос на подход, мотивация, желание и амбиция за развитие. На мениджърските позиции нещата стоят по различен начин. Да не забравяме, че в България и във Варна има доста хотели и вериги, които са една прекрасна школа за доразвиване на теоретично подготвените кадри.  Децата, които идват са като едно дръвче, трябва да го поливате, да го подкрепите, да се грижите за него, за да израсте здраво и даващо плод дърво. Затова всеки кадър, който завършва и навлиза в бранша трябва да иска да се развива и учи, парите не трябва да са водещият критерий“, завърши Павлин Косев. 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).