Светият Синод зове за въвеждане на религиозно обучение в училищата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (32)
12:13 / 23.04.2015
5284
Светият Синод призовава за въвеждане на религиозно обучение в училищата, като изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов. Ръководството на Българската православна църква настоява въвеждането на предмет "Религия" да стане с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

"Господин Министър-председател, през последните вече повече от 20 години от началото на политическите промени в Родината ни, ние, архиереите от Светия Синод на БПЦ, водени от убеждението, че изучаването на учебния предмет "Религия" в училище и особено на традиционната за България православна християнска вяра, е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата. Не преставаме да призоваваме към възстановяване и въвеждане на религиозното образование в българското училище. Ние имаме разбирането, че образованието на децата е едностранчиво и непълноценно, ако то им предлага само система от знания за заобикалящия ни свят, а не способства за изграждането у тях и на здрави духовно-нравствени критерии; ако в крайна сметка детето получава знания, но не е наясно какво да прави с тези знания, за да живее достойно и пълноценно. И когато настояваме и сме настоявали досега всяко дете задължително да придобие нравствено възпитание, ние ясно сме правили уговорката, че това възпитание трябва да става в съгласие с убежденията на родителите, в духа на вероизповеданието, към което те и децата принадлежат, и чийто светоглед изповядват, а за невярващите - образованието да бъде в духа на общочовешките нравствени норми.", се посочва в писмото на Светия Синод.

"Свободата на съвестта, мисълта и религията е основно човешко право, върху което се изгражда съвременното гражданско общество и правовата държава.", посочват още от Светия Синод.

Припомня се и че през годините многократно е имало инициативи и подписки за въвеждането на религиозно обучение в училищата.


Виж коментарите (32)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).