Съдът реши: “Царска Бистрица" е собственост на Симеон Сакскобургготски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:50 / 13.10.2020
2700
Дворецът “Царска Бистрица" е собственост на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария. Това става ясно от окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС).

Съдът прие, че дворецът е построен с лични средства на дядото на Симеон – цар Фердинанд I и отхвърля аргументите на държавата, че собствеността е нейна.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което защитаваше интересите на държавата по делото, са настоявали, че имотът е държавен заради закон от 1897 г., според който държавата е собственост на горите, интендантството на царя е станало собственост по давност, след като е владеело имотите 30 години, както и заради закон от 1947 г., според който имотите на царете Фердинанд I и Борис III са конфискувани.

Казусът с царските имоти започва именно през 1947 г., когато те са конфискувани от държавата. През 1998 г. Конституционният съд излезе с решение, според което този закон е невалиден с приемането на новата конституция през 1991 г.

На базата на това решение на представителите на царската фамилия са върнати именията във “Врана", “Ситняково", и “Съръгьол".

Освен в съда битката се водеше и в рамките на българския парламент като редица партии използваха случая с царските имоти като част от предизборни кампании.

През 2009 г. депутатите наложиха и мораториум без срок, с който се забраняваше на Сакскобургготски да използват имотите, но въпреки това да се грижат за тях до приемането на закон, който урежда статута им.

В крайна сметка бяха започнати редица дела, след които на държавата бяха присъдени имотите “Ситняково", и “Съръгьол", а през август 2018 г. това се случи и с двореца във Врана.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).