Словения: Разочаровани сме от егоизма и себичността на България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:21 / 05.07.2021
3160
"Много съм разочарована от поведението на България, нейният егоизъм и себичност са изключително погрешни безотговорни. Надявам се, че ще успеем да убедим България какъв е залогът и да намерим компромис и споразумение, тъй като не можем да застрашим бъдещето на съседна държава заради националния интерес или заради политическите точки в национална среда“, заяви Таня Файон, евродепутат от Словения и силен поддръжник на европейските перспективи на Западните Балкани, цитирана от скопското издание "Независен“, цитирани от "Фокус".

"Времето е важно за нас, не всичко е загубено, не искам да бъда песимист, реалист съм, но трябва да вървим напред, защото едно нещо ми е ясно - Западните Балкани винаги са били част от Европа. Споделяме континента и глобалните предизвикателства. Нуждаем се един от друг, за да се борим заедно и да запазим континента силен и обединен“, заяви Файон в кулоарите на първата международна конференция "Преспански форум за диалог“ в Охрид, коментирайки спора между София и Скопие.

Файон изразява задоволство, че Словения е превърнала Западните Балкани в един от приоритетите на шестмесечното си председателство на ЕС.

"Подкрепям амбициозната програма, която може да бъде възможно най-добрият резултат и се надявам, че с помощта на всички европейски партньори ще успеем да започнем преговори със Северна Македония и Албания и да изпълним обещаното преди три години - либерализиране на визовия режим за Косово. По някакъв начин да се свържат отново бизнесът, икономиката, контактите между хората, да се възстанови доверието не само в региона, но и в институциите и в ЕС. Искам да видя приятелите си от Западните Балкани като част от дискусията за бъдещето на Европа. Опитваме се да постигнем това в Брюксел, в Европейския парламент".

"Разискванията с гражданското общество, с гражданите продължават и е срамно да се види, че Западните Балкани не са включени. Това е възможност наистина да покажем, че всички сме част от този континент и трябва да обсъдим бъдещето си заедно“, заяви един от най-яростните противници на българската позиция в Европейския парламент.

Виж коментарите (2)

Още по темата (975):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
24.10.2023 В Северна Македония: България е заплаха, а Сърбия - приятел
15.10.2023 Полицията в РСМ задържа нападателя на фен на "Левски"
Още новини от Национални новини:
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила
Хотелиери от Гърция: Има цели хотели, заети от български туристи ...
Експерти за 4-дневната работна седмица: Фирмите могат да приложат...
Експерт предупреди: Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви...
Сергей Станишев обратно в България
Обрат: Сложиха таван на надценката на някои видове хляб


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).