"Скай нюз": Български полицаи са в комбина с каналджиите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
14:14 / 15.02.2017
7299
Български полицаи са в комбина с каналджиите при трафика на нелегални бежанци през България до Сърбия. Това твърди британската телевизия "Скай нюз" в обширен репортаж по темата, съобщава bTV.

В него за опита си разказва семейство мигранти от Ирак, заснело похода си към Западна Европа в планините между двете страни - един от най-често използваните маршрути.

"Бяхме в планината в продължение на три дни и три нощи. Никой не може да я премине без контрабандистите, а тези хора работят с помощта на българската полиция. Забелязах един полицай, който вдигна багажника на колата и видя мигрантите вътре. Полицията беше там", казва иракчанинът Азад Али. Не последвало нищо.

Сръбските граничари обясняват, че най-разпространеният начин мигрантите да преминат планините е да бъдат поети до границата от българска страна, след това оставени да ходят сами, преди да срещнат други трафиканти в Сърбия. Освен, ако не бъдат заловени по пътя.

"Обикновено в 99% от случаите се действа така. Но веднага, след като бъдат разкрити, те намират нови начини", казва граничният полицай Братислав Станоевич.

Това, което правят трафикантите накрая, е да оставят кола до бензиностанция, ресторант или паркинг до главния път. Мигрантите влизат в колата, намират ключовете вътре и я подкарват сами, обяснява Станоевич.

"Нямахме никаква храна или вода, защото ни оставиха в планините. Децата ми почти замръзнаха. Беше ужасно. След третия ден пресякохме пътя и дойде един човек с такси, за да ни отведе в Белград", потвърждава казаното Али.

"Сръбските власти ме връщаха два пъти преди да успея", разказва Абдул Кадри, мигрант от Афганистан.

Екипът на "Скай нюз" заснема и как работят сръбската армия и полицейските патрули на Сърбия и Австрия. Използват термокамери, с които засичат хора на разстояние от 10 километра. На запис от милото лято обаче се виждат над 50 мигранти, които изскачат от храстите, за да се качат в автобуса, който ги чака.


Виж коментарите (14)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).