Синоптичка каза какво време да очакваме през май

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:20 / 30.04.2017
3389
Бурите и градушките са характерни за месец май, така че можем да ги очакваме и сега. Това каза Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), коментирайки времето, което ни очаква през месец май, пише агенция "Фокус". 

"Винаги, когато казваме, че атмосферата е неустойчива, има вероятност за развитие на по-мощен облак, от който да има по-силна гръмотевична дейност. Това са прогнози, които се конкретизират в по-кратките срокове, тъй като са изключително локални и не могат да се предвидят отдалеч", коментира Попова. 

По думите ѝ се очаква валежите през май да бъдат неравномерно разпределени като обхват и интензивност. 

"Валежите казваме, че са средно около нормата. Трябва да имаме предвид, че през май нормите са сравнително високи. Освен това вече влизаме в сезона, когато валежите са много локални. Временно могат да бъдат много интензивни. Може на едно място да се изсипят големи количества, на друго да няма почти никакви", разясни Попова. 

Тя посъветва туристите, когато тръгват на разходка в планината, да са запознати с обстановката и с прогнозата и да наблюдават развитието на облаците. "Тези мощни конвективни облаци са с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра, развиват се за много кратко време, буквално за часове", каза Марияна Попова.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Цветница е! Хиляди българи празнуват днес
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).