Синдикати не искат 48-часов таван на работната седмица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:20 / 20.12.2008
1205
Българските синдикати са недоволни от гласувания от Европарламента таван на работната седмица от 48 часа. България е сред страните в съюза, където служителите можеха да работят повече от 48 часа, ако се споразумеят с работодателя си.

Депутатите настояват и за друга промяна – дежурствата давани от лекари и пожарникари да бъдат смятани за работно време. На практика вотът "за" промените проваля постигнатото от страните-членки споразумение за поправки на основните директиви и ограничаване на работната седмица до 48 часа. Първи реагираха синдикатите. У нас работната седмица е 40 часа.

Служителят трябва да даде своето съгласие предварително за допълнителни часове работа, които не трябва да са повече от 60 на седмица, дори и ако има два сключен договор. Според специалистите новите промени са продиктувани от капитала и световната финансова криза, което пък влиза в противоречие със социалните цели които си е поставила Европа.

Последните думи на докладчика по организация на труда в Европа Алехандро Церкас са били: "Човек работи, за да живее, а не живее, за да работи".

Източник: Нова ТВ


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Моторист загина след тежка катастрофа
Край на прохладното време
Гастарбайтери: В България е страхотно, изкарваме по 1200 лева мес...
Предрекоха безкрайни тапи за шофьорите към Слънчев бряг
БСП избра заместник на Нинова
Насекомо, което пренася вируси като денга и зика, трайно се е уст...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).