Ще преминаваме през Сърбия само с лична карта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:43 / 29.05.2010
8336
Съвсем скоро, може би до 20-ина дни, ще бъде факт възможността български граждани да пътуват през Сърбия само с лични карти. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с решението на сръбското правителство от вчера това лято Сърбия да позволи на гражданите на ЕС да преминат транзитно през територията на страната без международни паспорти, но с валидни лични карти. „Благодарихме на Сърбия за бързата реакция, която облекчи възможността на много български граждани, които бяха изпаднали в затруднение с прибирането си към родината при блокирането на въздушното пространство или пък да отидат в страните, в които работят с личните си карти", каза министър Цветанов във връзка с блокадата на въздушното пространство заради изригналия исландски вулкан и предприетите тогава мерки от правителствата на България и Сърбия за облекчаване на пътуванията.

„На срещата, която беше на министрите на вътрешните работи преди седмица разговарях отново с министър Ивица Дачич и го помолих, ако е възможно, а и премиерът също разговаря с него, да направим всичко възможно Сърбия да въведе постоянна мярка за преминаването през тяхна територия, както на гражданите от ЕС, така и на граждани на България, която е най-засегната от евентуалното ограничение от възможността да се преминава само с лични карти. Той пое личен ангажимент и вчера на заседание на Министерски съвет е обсъждана такава възможност", обясни Цветанов.

„Днес се обадих на Ивица Дачич. Благодарих му сърдечно за неговата позиция и за поетия ангажимент, който той изпълнява", добави той.

Агенция "Фокус" припомня: На 20 май на посещение в София бе сръбският вътрешен министър Ивица Дачич. Именно тогава се разгледа въпроса как да се направи постоянна временна мярка граждани на Европейския съюз и в частност на България да преминават сръбската граница само с лична карта.

Тогава бе подписано споразумение за полицейско сътрудничество между България и Сърбия. Споразумението между България и Сърбия отменя Меморандум подписан през 2003 г., като надгражда допълнителни условия свързани със съвместни екипи за работа по границата, оперативни екипи между двете държави и подобряване на работата по отношение на тежката организирана престъпност, наркотрафика, паричната контрабанда и обмен на информация в реално време.

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).