Шефът на "Сиела Норма": Разделяне на изборите ще струва 60 млн. повече

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:57 / 23.08.2021
1758
Цената ще е около 2 пъти по-висока при разделянето на изборите, т. е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

"Почти всички действия са повторяеми - инсталиране, транспорт, връщане на машини, обработка, всичко това се прави два пъти, ако се прави в два отделни дни - за парламентарните и за първия тур на президентските", каза Тодоров.

Според директорът на "Сиела Норма", за да се разделят президентските от парламентарните избори няма вариант да не са в 3 поредни недели - президентските трябва да свършат до 21 ноември, парламентарните сигурно могат да се отложат за декември, но по думите му "няма да е прилично толкова много да се отлагат".

Тодоров каза, че от "Сиела Норма" са подготвили софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти.

"Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата", разясни директорът на "Сиела Норма".

Тодоров каза, че ако ЦИК обаче реши да има отделни смарт карти за различните видове избори, процесът става по-сложен и може да няма възможност да бъдат доставени толкова голям брой карти.

Броят разписки може да се обедини в една, защото има риск двете разписки да бъдат поставени грешно в двете различни урни.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Лекар апелира: Спрете с целуването на бебето
Без преференциални цени на рибата по морето
Салата за 1,50 и основно за 3 лв. в стол за студенти
Управител на хотел в Слънчев бряг: Нямахме избор
Как да взимаме по-висока пенсия?
Експерт: Харчим повече, хората решиха да живеят


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).