Сеизмолог: България е целуната от Бога

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:05 / 02.09.2016
3086
В сравнение с другите балкански страни България е целуната от Бога. Гърция е десетина пъти по-сеизмична от България. Най-опасна е югозападната част на страната ни. На североизток също диша едно от най-опасните огнища. 

Това стана ясно от думите на сеизмолога проф. Бойко Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че земята диша и трябва да се научим да живеем с трусовете. Според професора София е добре ситуирана, но превенцията се състои не в само в качественото строителство, а и в обучението на населението как да реагира.

"Важно е да знаем какво да правим при слаб или по-силен трус. При силен трус хората трябва да спазват това, което е описано в инструкциите, а при слаб да не го правят", обясни сеизмологът.

Запитан дали може да се прогнозира бъдещо земетресение проф. Рангелов отговори, че това е световен въпрос към всички сеизмолози. Все пак той добави, че винаги има тенденции това да се случи, след като "човечеството се развива и сателитните техники навлизат мощно в геодинамиката".

"Ако преди си купувахме крушки с нагреваема жичка, знаем че могат да издържат няколкостотин часа, но ще изгорят. Същият ефект се получава в земните недра. Съществуват дефекти, които натрупват напрежение", даде пример гостът на телевизията.

Той е убеден, че здравото противоземетръсно строителсто е единствената панацея.

"В Япония такива земетресения като в Италия не ги вълнуват, докато в Иран подобни трусове взимат 6-7 хил. жертви. Да не дава Господ да ни се случва по-силно земетресение", завърши сеизмологът.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Учените регистрираха най-високото изригване на Слънцето
Жена загина при челен удар на две коли
Двойно повече мъже са кандидат-депутати от жените
Откриха котвена мина с 4 рога в нашето море!
Една от най-известните родопски крепости привлича десетки хиляди ...
Пиян турски шофьор се изложи на АМ "Тракия" с 50 евро


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).