Само България от ЕС няма медицински хеликоптер

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
11:51 / 10.02.2020
2625
Над 8800 души се включиха в петиция с искането да се купи медицински хеликоптер. Страната ни е единствената в ЕС, която не разполага с такъв.

През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия.

Заради това днес доброволци ще внесат петицията в Министерски съвет, за да припомнят, че има огромна необходимост от закупуване на медицински хеликоптер.

"Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите баща и син в Стара планина. Вероятно вече е твърде късно", заяви пред Нова телевизия инициаторът на петицията Владимир Христовски.

"Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха, имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията“, допълни той.

Според него са нужни поне 4 въздушни линейки, защото ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен.

"Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона лева за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер", каза Христовски.

По думите му площадките за кацане у нас на подобен тип машина са 6 – в София, Варна, Бургас и Панагюрище.

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).