Решиха с колко се повишава цената на тока

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
14:33 / 01.07.2017
6371
Цената на електроенергията за битовите потребители се повишава с 1,5%. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на пресконференция след проведеното закрито заседание в специализиран състав "Енергетика", предаде агенция "Фокус".

"Цената на електрическата енергия от 1 юли 2017 година за абонатите на ЧЕЗ се повишава с 2%, за EVN - с 1,7%, "Енерго про" - с 0,41%. Средно притегленoто изменение за битовите потребители е 1,5%. По отношение на небитовите клиенти, за всички дружества има сериозно намаление на цената на дневната енергия, когато се използват електромери с 2 скали. Има намаление на върховата енергия и на нощната за някои дружества", коментира Иванов.

По думите му от 1 юли насам електроразпределителните дружества ще закупуват за технологични нужди по цена на обществен доставчик, която е малко над 70 лв. на мегават час. "До голяма степен се премахва кръстосаното субсидиране за абонатите на "Енерго про", и почти изцяло за EVN", добави той. По думите ми КЕВР продължава да работи за своите три основни цели.

"Първата е създаване на прозрачен електроенергиен пазар. Втората - създаване на устойчива регулаторна рамка и на трето място - финансово укрепване на дружествата от енергийния сектор. Това, което е особено достижение е, че макар трета година да продължава съществена и дълбока реформа в енергийния сектор, българските потребители реално не чувстват тази тежест. За 3-годишен период повишението на цената на електроенергия е 2,5%. Ще направим всичко възможно и в следващите години българските потребители да не чувстват допълнителна тежест", каза още Иван Иванов.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).