Разясниха мотивите за номинирането на съдия Балтова за член на ВСС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:31 / 28.02.2017
1975
На извънреден брифинг пред журналисти председателят на Апелативен съд - Бургас Деница Вълкова разясни мотивите на апелативните съдии за номинирането на съдия Илияна Балтова за член на ВСС от професионалната квота на съдиите. 

Кандидатурата на съдия Балтова беше официално обявена в късния следобед на 27.02.2017 г - в първия работен ден след като процедурата за избор на членове на новия Висш съдебен съвет беше открита.

По думите на съдия Вълкова номинацията е на достоен кандидат, почтен съдия с високи професионални и нравствени качества. Съдия Балтова е редови съдия, не е била началник на нито едно от нивата, на които е работила и на всяко тези нива е класирана с конкурс.

"Това е единственият съдия от Апелативен район Бургас, които повече от две години работи като юрист в съда в Страсбург. Тесен специалист по европейско право и в областта на правата на човека. 

Дългогодишен преподавател в Националния институт на правосъдието. Това ни дава основание да считаме, че предлагаме разпознаваема кандидатура, позната не само в района, но и сред цялата съдийска общност в страната", каза председателят на Апелативен съд - Бургас.

Съдия Вълкова обясни, че е важна консолидацията около една номинация, но по закон всеки един съдия и всеки административен ръководител може да номинира както себе си, така и свой колега. 

Бургаският апелативен район няма представител в последните три състава на Висшия съдебен съвет. Предвид тежките реформи в съдебната система, много от които ще засегнат съдилищата и конкретни съдии в региона, е добре във върховния орган на системата да има представител от Бургас, посочи още административният ръководител на институцията.

"Издигаме кандидат с международен опит. Илияна Балтова е съдия с модерно правно мислене, който се е доказал в решаване на международни казуси в най-високопоставената правна институция в Европа - Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Това е достатъчен атестат да стоим зад нея."- каза в заключение председателят на Апелативен съд - Бургас и изрази надежда предложението да бъде подкрепено от всички съдии от окръжните и райони съдилища от Бургаския апелативен район.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Станишев: Много войводи, малко четници
Мъж остана без работа заради фалшиво положителни тестове за нарко...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).