Разлог ще ви изненада с местна и гурме кухня

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:14 / 11.08.2021
5057
Нека първо хлябът да бъде на масата

Дълбоките корени на българската традиция поставят в центъра на всяка трапеза първо хляба. Хлябът е задължителна част от всяка важна стъпка в човешкия живот и в края на краищата с него се препраща и към отвъдното. Хлябът е символ на плодородието и има своята свещена функция: когато се роди дете в Разлог се приготвя "повойница“, когато направи сам първите си малки стъпчици- изпича се сладка пита, намазана с мед, младите невести пристъпват прага на новия си дом с хляб под мишниците. Хлябът е ритуална храна във всички християнски празници: Бъдни вечер, Коледа, Великден, именни дни и др. За неговото приготвяне се пресява три пъти брашното и се добавя квас- шепа живот, която дава пълнота и вкус. Замесването на хляба и неговото бухване изисква внимание, време и топлина. Следва изпичане в нагорещена пещ. И тук си има тънкости- когато пепелта от дървата побелее, достигната е необходимата температура.

Прясно изпечения, топъл и ароматен хляб често е наричан "душица“. Той се оставя за миг да почива след пещта, за да "обиколи“ питката нивите.

От съкровищницата на народните приказки си припомняме за "Житното зърно“, с която бабите залъгвали нетърпеливите деца, докато хлябът позастине. Това е приказка за дългия път на житното зрънце до трапезата, за радостите и тегоби, за мелницата на живота.

В Разлог се пазят и обичат традициите на хляба. Познати са различни варианти на пити: като "слънце“, "пита на борми“, сватбена пита, завита на плитка с пиленца и др. За Бъдни вечер и за Гергьовден се прави "боговица“, за Великден- сладки, богато декорирани и поръсени със семена за плодородие козунаци. Обичани и правени във всяка фамилия са още фудулите, пухкави и надути пити с масло, гарнирани със сирене, както и любимата за закуска шупла.

За виното

Отново за традициите- хлябът и виното са ритуално свързани. Може би защото и двете с пот на челото се създават и защото съчетават земното с божественото. В Разлога отлежават добре червените мелнишки вина. Те отлично акомпанират на пастирската кухня, на скарата и мезетата: суджук, кървавица, бабичка; на капамата и чомлека.

"-Дядо попе, какво да ти сложа- вино или ракия?

-…и бира, чедо!“

Често се смеем на тази реплика, но бирата е част от живота. Историята става пристрастна и интересна, когато сътвориш собствено занаятчийско пиво. Питате се възможно ли е това в Разлога? Отговорът е категорично да.

Бира Калугерица е игривозлатна на цвят, а леката мътност пречупва приятно слънчевите лъчи през чашата. Има фина газировка и бяла пяна. Вкусът на малца придава на тялото закръгленост и се асоциира с мекотата на пресен пълнозърнест хляб. Ароматът на хмел е благороден и се дължи на сорта Hallertauer.

Това е бира с класически баланс във вкусовете и ароматите, букет от полски билки с пръст и разчупена, полуузряла слънчогледова пита. Традиционна Lager бирена мая дава живот и настроение на безкомпромисните суровини в бирата. Отлежала при ниски температури, при наливане в чашата тя разкрива с нетърпение своя потенциал и сила, контролирани 21 дена по време на периода на зреене.

Съвременната гурме кухня

Старите разложки ястия са трудоемки, приготвят се в глинени съдове, изискват време и са предназначени за голяма фамилия. В съвременния си вариант те имат интересни и вкусни интерпретации. Много известният "кулест“ кафяв боб, задължително се приготвя с леко пекната сланинка, но в специално саханче за индивидуално сервиране. Телешкият или свински джолан с препечен и сладък карамелен вкус, цели картофи и зеленчуци е фаворит на масата. Следват го ребърцата с медена горчица и различните стекове с ароматни билки.

"От всички разновидности на италианската пица, най-много обичам българската“- често се чува тази реплика, защото да имаш пещ и да не правиш пица е кулинарно престъпление. Затова в най-добрите места в Разлога, където се предлага пресен хляб, всъщност има и пица, и прясна паста. Родството ни с италианците е древно и някак бързо българинът усвоява италианските умения и вкус в гурме кухнята.

Всъщност превъзходната храна, е прясно приготвената храна.

България е земен рай. Климатът и плодородните почви са подходящи за отглеждането на плодове и зеленчуци. Фермерството в Югозапада се възражда с мощната сила на туристическата индустрия. Предимство на региона е факта, че както в къщите за гости, така и в многозвездните хотели, храната е от близка ферма, от собствено стопанство или от двора на комшията.

Разлог е известен с качествените си млечни продукти

Ще познаете прясното масло по светлия цвят и неустоим аромат. Често местните хора го претопяват на ниска температура, тогава маслото става златисто с препечен белтък и сладък вкус. В такова масло са най-вкусните пържени яйца или палачинки.

Сутрешната закуска не може без кисело мляко с каймак или свежо, директно от фермата прясно мляко. Към него се добавя диетичната извара, сирена и кашкавали.

Във всеки хранителен магазин в Разлог и Банско ще намерите продукти на местните фермери. Такива магазини има и в най-добрите хотели.

Десерт- задължително!

Имаш мляко, сметана, домашни яйца- това е основата на всеки сладкиш. Икономически изгодна и щадяща природата е всяка домашна рецепта. Добрата храна е здравословна мисия. В балансираното хранене десертът има своето място, когато е с натурални продукти, без консерванти, оцветители и заместители. Бъдете сигурни, че в местата за хранене в Разлога крем карамелът, брюлето и сладкишите не са се получили от разтворимо прахче. Обяснението е просто- има достатъчно производители на млечни продукти и яйца, а всяка уважаваща себе си домакиня сама забърква пандишпановото тесто.

И разбира се –сладолед! Няма нищо трудно в неговото производство: разбъркваш пресни яйца, добавяш захар и мляко, разтопяваш шоколад или блендираш зрели и сочни плодове, замразяваш и в горещия летен ден се наслаждаваш. Къде?! В КАТАРИНО СПА ХОТЕЛ в дестинацията Банско и Разлог!

Очакваме Ви за незабравима и вкусна планинска ваканция!

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).