Първи два случая на лептоспироза

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:52 / 31.07.2021
94202
Първи два случая на лептоспироза за тази година бяха регистрирани у нас през изминалата седмица. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заболяването се среща рядко и за същия период на миналата година няма нито един заразен българин, посочват експертите.

Лептоспирозата е тежко инфекциозно заболяване по хората и някои животни, причинявано от бактерии от рода Leptospira. Лептоспирите се намират в сладководни басейни, които достигат чрез отходни води или урина от заразени животни. Лептоспирозата не се предава от човек на човек, освен в много редки случаи - при кърмене или от майката на плода.

Най-рискови са професиите, свързани с работа с животни – селскостопански производители, работници в кланици, ветеринари и др. Риск крие и влизането в сладководни водоеми – реки, езера, както и контактът с домашни любимци. Лептоспирозата може да се пренася и от гризачи, които са значителен източник на зараза в канализационните системи. Много често плъхове и мишки заразяват домашните любимци, а те от своя страна предават заразата на хората.  

Лептоспирозата протича в две фази, разделени от кратък безсимптомен период. Симптомите започват от 2 до 26 дни след заразяване и могат да наподобяват грип или пневмония – висока температура, втрисане, мускулни болки, гадене и повръщане, силно главоболие. Първата фаза е последвана от кратко изчезване на симптоматиката, след което се появяват симптомите на втория период – възпаление на мозъчните обвивки (менингит), бъбречна недостатъчност, увреждане на черния дроб и жълтеница. Възможни са и сърдечносъдови усложнения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).