Протест срещу неравенството спрямо ромите в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
16:38 / 05.06.2020
3960
Протест в памет на Джордж Флойд ще бъде организиран и в София. Шествието ще се проведе в събота от 16 часа на бул. "Витоша". Това обявиха американски преподаватели в български училища по bTV.

"Събитието ще е мирно и ще е и срещу неравенството спрямо ромите в България", каза Чарлз Филипс, учител в Англо-американското училище. 

От малки ни подготвят, че може да има агресия към цветнокожите навсякъде – на улицата, в училище, в магазина, разказа Филип. Според него нещата не са така, както са били преди, определено са се променили спрямо цветнокожите: "Но в момента махалото се отплесна в друга посока, избирането на Обама не промени проблема с расизма, трябва цялото общество да си промени начина на мислене“.

Освен като част от протестите и отношението на полицията спрямо цветнокожите, Лорел Змолек, преподавател в Американския колеж в София, открива расизъм и по време на пандемията: "Повече чернокожи умират от вируса, понеже нямат достъп до лекарска помощ и работят помощни професии, без които няма как да съществуваме".

Според преподавателя от Луизияна Санди Ян всички се фокусират основно във вандалските прояви, а не виждат и мирните по отношение на протестите в САЩ.

Да не забравяме, че и всички революции започват с вандализъм, поясни тя. Санди Ян сподели, че е била обект на расизъм от полицаи: "Спирали са ме и са ми казвали: Ти си откраднала тази кола, това е унижение, поражда страх".

Виж коментарите (10)
Още новини от Национални новини:
Родопите – планината призната с най-лечебния въздух
Трафикът по границите на страната
Няколко инцидента на магистрала "Тракия"
Кошмарно задръстване на магистрала "Тракия", колите са буквално с...
Шофьор пресметна: 50 километра за близо 2 часа!
Българи и гърци в общ събор с чевермета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).