Прокуратурата: Правили сме различни проверки през годините на Делян Пеевски

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:44 / 04.06.2021
6341
Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува преписки спрямо 6 лица с наложени санкции от САЩ. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По-рано Министерството на финансите на САЩ наложи санкции заради корупция, подкупи и финансови престъпления и незаконно придобиване на активи, на бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та Илко Желязков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия шеф на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на агенцията Красимир Томов. Санкции са наложени и на свързани с тях фирми и лица.

"Прокуратурата е правила различни проверки през годините на Делян Пеевски. Предстои те да бъдат анализирани.", заяви говорителят на главния прокурор.

Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организираната престъпност. Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт, подчерта Милева.

"Освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице и няколко разследвания в Специализирана прокуратура с различен предмет на дейност. Ще бъде преценено дали предметът на проверката съвпада с предмета на разследванията, ако е така ще бъде изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура", каза Милева за Божков.

Виж коментарите (3)

Още по темата (88):
12.06.2023 Горанов: Не съм горд, че съм в "Магнитски", но мисля, че американските власти са подведени
18.02.2023 Борисов знаел, че Владислав Горанов ще е в списъка "Магнитски"
15.02.2023 Доц. Любенов: Редица държавни органи бяха превърнати в бухалки
15.02.2023 Доц. Любенов за "Магнитски": Този списък е доказателство, че България има сериозни проблеми с корупцията и престъпността
13.02.2023 Владислав Горанов: Разбира се, че съм член на ГЕРБ
13.02.2023 Зарков за "Магнитски": Няма време време за скатаване
Още новини от Национални новини:
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Това е най-големият великденски подарък за всич...
Радев с остра позиция за създаването на частна детска болница
Успокоиха ни за цените на агнешкото, яйцата и козунаците за Велик...
Йотова от Първомай с първи коментар за промените в закона за хаза...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).