Проф. Герджиков се срещна с национални представителни организации на и за хора с увреждания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:57 / 11.11.2021
1632
"В лицето на президентската институция ще имате надежден партньор за решаване на вашите проблеми“. Това каза кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков на среща с национални представителни организации на и за хората с увреждания, членове на Национален съвет за хората с увреждания към МС, проведена по тяхна покана. Те го запознаха с трудностите, които имат и които могат да бъдат преодолени с добри управленски решения.

"Направени са някои стъпки, но са необходими още реформи. Президентството, в рамките на своите правомощия, ще подпомага процесите за подобряване на интеграцията на хората с увреждания и ще съдейства за изготвяне на политики за повишаване на качеството им на живот. Сред възможните действия е президентската институция да стане пространство за дебати по темата, своеобразен обществен форум за дискусии, а също и за поставяне на въпроси към институциите и търсене на пътища за решения“, заяви проф. Герджиков.

"Важно е и държавата да насърчава работодателите да наемат хора с увреждания, за да им се осигури независим живот и социална интеграция“, добави кандидатът за президент.

По време на разговора проф. Герджиков посочи, че има още нерешени въпроси във връзка с Конвенцията за правата на хората с увреждания. Както и че трябва да се направи още много, за да станат работещи основните три закона, регламентиращи материята – Законът за хората с увреждания, Законът за личната помощ и Законът за социалните услуги. Кандидатът за президент подчерта също, че са важни не само законите, но и прилагането им, както и по какъв начин Планът за възстановяване и устойчивост ще се обвърже с новите политики, които тези закони изискват.

"За хората с увреждания е направена една малка крачка и оттук нататък законодателната и изпълнителната власт, гражданските организации и обществото трябва да продължат съвместните си усилия в тази посока. Има нужда от отговорно управление, което да отделя достатъчно внимание на проблемите и да търси нови решения“, коментира още проф. Герджиков.

Виж коментарите (0)

Още по темата (331):
22.01.2022 Иво Христов: Радев помете остарелите разбирания
22.01.2022 Плевнелиев: Сега Радев може да направи каквото поиска с държавата
22.01.2022 Президентът: В идните години ще бдя, чакат ни още изпитания!
22.01.2022 Радев и Йотова встъпват в длъжност за втори мандат
19.01.2022 Вицепрезидентът Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост
19.01.2022 Държавният глава: Ще връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията
Още новини от Национални новини:
Фермер: Положението е наистина смазващо!
Край с евтините картофи
Проф. Рачев: Времето по празниците ще е динамично, трудно ще се п...
Защо се налага да доплащаме за уж безплатните лекарства?
Велики вторник е - ден за поука
Не забравяйте чадърите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).