Премиерът посрещна важен гост от Германия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:21 / 16.07.2020
1843
Министър-председателят се срещна с министъра на отбраната на Федерална Република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер. В началото на срещата двамата изразиха задоволство от ползотворното двустранно сътрудничество и посочиха за пример партньорството в началото на пандемията от COVID-19 в Европа. Тогава благодарение на отличната съвместна работа с федералното министерство на отбраната Германия се снабди с предпазни средства, произведени от български фирми, които бързо успяха да реорганизират производствата си. "Искам да Ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи в продукцията на защитните облекла и маските, това много ни помогна. Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза", подчерта министърът на отбраната на Федерална Република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер.

В рамките на разговора бяха обсъдени приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС, стартирало на 1 юни, както и европейското сътрудничество в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Премиерът Борисов пожела успех на Германия в изпълнението на всички цели през следващите шест месеца.

По време на срещата министър-председателят Борисов заяви, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността. "Основен приоритет и за България като член на ЕС и на НАТО е укрепването на устойчивостта, не само в икономическо и социално отношение, но и във военно", подчерта Борисов. Българският премиер беше категоричен, че в период на безпрецедентна криза за Европа и света страната ни продължава да изпълнява всичките си ангажименти, поети по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

В хода на разговора министър-председателят изтъкна, че България остава ангажирана с изпълнението на отговорностите си, свързани с развитието на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, включително и по отношение на разходите за отбрана. "В европейски план очакваме амбициозен бюджет за Европейския фонд за отбрана като ключов механизъм за развитие на изследователската и индустриално-технологичната база на Европа, намаляване на зависимостите и постигане на стратегическа автономност", посочи още премиерът Бойко Борисов.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).