Премиерът намекна за нови избори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
12:41 / 07.08.2021
4626
Служебният премиер Стефан Янев коментира върнатия първи изпълнен мандат от партията на "Има такъв народ" и изрази надежда народните представители да бъдат достатъчно убедителни и критични по отношение на това, което им се предлага в него. Той участва в официалното откриване на деветото издание на събора "Дни на предците", който ще се проведе в Националния историко-археологически резерват "Плиска".

Относно това дали е възможно проектокабинетът на ИТН да получи подкрепа, Янев заяви, че в политиката всичко е възможно. 

"Важни са условията, важни са принципите. Неслучайно от позицията, която заемам в момента, от известно време говоря за принципи и принципни положения. Не съм критичен, надявам се. Не се опитвам да обвинявам нито личности, нито партии в това, което правят. Разбирам, че търсят компромиси и възможности и се надявам да бъдат успешни в намирането на такива. Принципно нещата изглеждат по различен начин. Начинът за сглобяване на такъв вид мнозинства, без ясни ангажименти и приоритети, не вещае дългосрочност на проекта, какъвто и да е той“, заяви Янев.

"В българската практика в последните 30 години не е имало много опит с плаващи мнозинства, но ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с такъв тип мнозинство и правителство, подкрепено от плаващо мнозинство, означава, че влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да определим колко би издържал такъв тип управление на държавата, което не е много добре за гражданите, за хората и за бизнеса. Защото всички искаме да има предсказуемост в това, което предстои и това, което можем да очакваме, че един такъв вид управление ще донесе на хората решаване на техните проблеми и перспектива за България“, допълни той.

На въпрос дали екипът на служебното правителство има готовност да продължи работа, ако се стигне до нови избори, Янев потвърди:

"Имаме такава готовност. Теоретично е възможно служебният кабинет да продължи като редовен - дали ще стане на практика е рано да се обсъжда. И ако в момента в парламента партиите не са в състояние да излъчат кабинет, логиката е да се иде на предсрочни избори“.

"Служебният кабинет е съставен от президента Радев и функционира на базата на негов указ, но съставът на служебния кабинет не е монолитен. Тези хора не са свързани с някакво задължение да се движат винаги заедно и всеки е свободен да решава какво иска и какво не иска в даден момент“, добави той.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).