Премиер и президент с обща декларация

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:03 / 18.02.2014
3315
Съвместна декларация на министър-председателя и президента на България:

През последните дни и седмици сме свидетели на опасни за демокрацията и единството на нацията действия. Опитите за налагане на ненавист и нетърпимост към различния, настройването на българските граждани едни срещу други, заиграването с етническия мир и използването на езика на омразата, са неприемливи и категорично трябва да бъдат осъдени.

България е известна по света с толерантността, търпимостта и уважението към различния.

Страната ни извървя своя преход към демокрация като заложи на етническия мир и единството на българските граждани. Затова и в преамбюла на Конституцията са посочени общочовешките ценности, около които се обединяваме: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост.

Постижение на стремежа ни да живеем в демократично общество е и конституционният принцип: всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. С влизането си в ЕС и НАТО България направи своя цивилизационен избор. 

Стабилността на институциите, липсата на дискриминация, свободата на словото, плурализмът и правото на свободен избор - религиозен или политически, са основополагащи за избрания път да изградим модерно и проспериращо общество.

Усилията на всички институции, политически партии, неправителствени организации, както и на отделни техни представители, трябва да се насочат към недопускане на насаждането на нетърпимост, успокояване на напрежението и спиране на разделението в обществото.

В навечерието на деня на Левски е недопустимо именно Апостолът на свободата, етническия мир и единението на нацията да бъдат използвани за постигане на краткосрочни политически цели и евтин популизъм. "Гледай народната работа повече от всички други, повече и от себе си да я уважаваш", е казал Васил Левски. 

"Всичко се състои в нашите задружни сили, всекиму ще се държи сметка за делата".

Днес повече от всякога трябва да подхождаме отговорно към запазването на основните демократични постижения. Загубването на което и да е от тях ще ни отдалечи от цивилизационния ни избор да бъдем равноправни с другите европейски народи. "Играем с живота на седем милиона българи, трябва зряло да се постъпва", казва Левски.


Виж коментарите (2)

Още по темата (97):
22.11.2023 Съдът отхвърли претенциите на Мюсюлманското вероизповедание за 4 имота в Пловдив
16.01.2023 Започва реставрацията на Куршум джамия в Карлово
06.01.2023 В Пловдив порязаха мераците на Мюсюлманско изповедание София
21.12.2022 В Пловдив взеха решение за Куршум джамия
28.01.2016 Карлово спечели Куршум джамия, скочи срещу съжителството
09.07.2015 Избягал от психиатрията в Пловдив запалил храма над Сопот!
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).