Преференциите доведоха до изненадващи рокади в цялата страна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
19:45 / 06.04.2021
5733
Пренареждане на политическите партии, но и пренареждане на листите. Преференциалният вот ще изпрати в 45 Народно събрание кандидати от по-задни места. Изненадващите рокади са в цялата страна.

Три са новите партии в парламента, а най-сериозни размествания се очертават за една от тях –"Демократична България". В трите софийски района и Варна са само две от местата, където преференциите разместиха първоначалната подредба.

И ако в БСП имаше неписано правило, че е трудно листите да се разместят, това вече в факт. В 24-ти избирателен район, 7-мият става втори и така ще стане депутат.

В ГЕРБ размествания има в редица градове – Пазарджик, Хасково, Пловдив. А най-яркият случай е от Благоевград, където последният 22-ри в листата Стефан Апостолов за втори път ще бъде депутат, благодарение на преференциите.

Три са новите партии, които ще влязат в парламента. Преференциите обаче объркаха предварителните сметки кои кандидати да седнат на депутатските банки.

"Преференциалният вот е показвал, че няма нищо невъзможно и кандидати известни и медийни личности преминават напред. Най-вече разместване в преференции има при коалиции", казва социологът Светлин Тачев.

Такъв е случаят с "Демократична България". В 24-ти избирателен район водач си остава Владислав Панев. Високия брой преференции отрежда второ място за Иво Мирчев, трето за бившия лидер на СДС Мартин Димитров, които изместват Цецка Бачкова и Стефан Тафров, които бяха втори и четвърти.

"Това е едно от големите предимства на гласуването с преференция и ние го поддържаме и стимулираме. Това ние сме го на наблюдавали на всички избори и дава право вътре сред самите кандидати за депутати да има състезание на идеи", казва Иво Мирчев.

В същия район, но в листата на БСП, седмият – Борис Цветков измества вторият Димитър Данчев, който беше депутат в предходния парламент, но този път няма да влезе.

"Аз се радвам, че този път не съм ги разочаровал", казва Цветков.

От последното 22-ро място в листата на Благоевград, Стефан Апостолов се изстрелва директно на жълтите павета.  Събраните над 9 хиляди преференции му гарантират втори депутатски мандат.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).