Предлагат на инвеститорите държавни ценни книжа за 300 милиона лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:00 / 15.02.2021
838
Държавни ценни книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на инвеститорите в първата дългова емисия за годината.

Лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца ще бъдат предложени на инвеститорите при фиксиран годишен лихвен процент от 0,1 на сто. Това е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като страната ни стана член на механизма на валутните курсове ERM II и на банковия съюз.

Миналия септември България излезе на външните пазари и постигна много добра доходност. В началото на 2020-а, още преди кризата с Covid-19, финансовото министерство набираше поетапно дългов ресурс от вътрешния пазар, но отказа поръчките от последната предложена емисия заради сериозното нарастване на доходността. Тази емисия вече бе в разгара на пандемията. Обикновено и първата за годината емисия е считана и за тест на пазара, съобщава БНР.

Тази година правителството има право да тегли максимум четири милиарда и 500 милиона лева нов дълг, като в края на годината нивото на държавния дълг не може да надвишава 31 милиарда и 900 милиона лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отбелязваме Деня на труда
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите
Синът на известен наш бизнесмен обяви: Без да се замислих, приех ...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Голяма банка предупреди своите клиенти
Габриела Пеева: Обвинена съм в нещо, което не съм сторила


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).