Пращат жандармеристи по селата в половин България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (26)
09:37 / 07.02.2014
7074
Жандармеристи ще бъдат изпратени по селата в половин България, за да опазят имуществото на хората от кражби. Едновременно с това ще бъдат увеличени лимитите на гориво за патрулките, за да може да се покрива по-голяма територия, а екипи на КАТ ще дежурят по входовете и изходите в малките часове, за да не могат крадци да правят набези и да се измъкват незабелязани. Така МВР ще отговори на устойчивото повишаване на битовата престъпност през последните 4 години, обяви вчера главният секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров. Най-тежко е положението във Видин, Враца, Монтана, Плевен и селата край София, но има още 10 области, където също ще се вземат допълнителни мерки заради риск от набези.

Точно в 8 часа в понеделник силите на МВР влизат в горещите точки. "Досега подобна операция с целия ресурс на жандармерията в малките населени места не е правена", обяви вчера директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Тодор Гребенаров.

Жандармеристите ще си партнират заедно със служителите от "Охранителна полиция", а там, където апашите са най-активни, ще има и денонощни патрули. Където е необходимо, екипите на униформените служители ще бъдат подсилвани и с оперативни работници, които познават най-добре криминалния контингент.

Големият проблем с липсата на гориво ще се реши, като бъдат пренасочени лимити за бензин от градовете с по-ниска престъпност, където ситуацията е по-спокойна, към населените места, в които върлува най-сериозна престъпност.

Криминалистите ще правят анализи от колко до колко часа и в кои райони се случват престъпленията и към тези места ще се пренасочва ресурс. В същото време в областните дирекции на МВР с по-голям брой извършени престъпления ще бъдат ограничени командировките на полицаи по границата с Турция, където в момента са изпратени 1500 служители, за да пазят страната от нелегалните емигранти.

Оказва се също, че през годините в МВР са били покривани сигнали за кражби, за да може да се отчитат по-ниски нива на посегателствата срещу собствеността на хората. "Това покриване на заявителските материали обаче на практика не решава проблема с престъпността", коментира главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

От понеделник в София започват и масови проверки на заложните къщи от страна на "Икономическа полиция", тъй като е публична тайна, че крадената стока се пласира именно там. Честа практика обаче е предметите да не влизат в самите оказиони, а да се съхраняват в изнесени складове, като предварително се заличават идентификационните им номера, за да не може да се докаже, че е са задигнати. На засилени проверки ще бъдат подлагани и пунктовете за вторични суровини, където хора от малцинствата често предават крадено желязо.

До момента от МВР вече са се срещали с представители на охранителни и застрахователни фирми, както и с общинари. Където е необходимо, полицаите ще си партнират със сотаджиите, а по тъмните места в селата ще се постави допълнително осветление.

"Полицията трябва да има едно човешко лице, да се изслушват гражданите внимателно и да им се обръща необходимото внимание", посочи Лазаров. Главният секретар на МВР подчерта, че ще се прави активна профилактика на криминалния контингент и когато има кражби някъде, апашите ще се привикват в районните управления и ще дават обяснение къде са били и какво са правели по време на престъплението.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (26)
Още новини от Национални новини:
Смъртта на 5-годишно дете разтърси Южна България
Днес ни удря ново слънчево изригване
Кметът на Омуртаг пак го закъса
Вижте новата минимална заплата за най-ниската академична длъжност...
Кметът на Омуртаг пак го закъса
На много българи, които изпращат пратки с наложен платеж, ще им б...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).