Полицаите излизат на протест, настояват за увеличение на заплатите

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
12:45 / 02.07.2023
1760
СФСМВР не разбира мотивите на Министъра на финансите и не може да приеме параметрите заложени в проекта за Закона за бюджет на Република България - 2023 г., в който не се предвижда увеличение на основните заплати на служителите в МВР, съобщават в своя позиция от синдиката.

"Решението на финансовият министър не кореспондира с акцентите в предизборната кампания и непрекъснато споменаваната грижа за сигурността на гражданите.

Предложеният бюджет не се стреми да мотивира служителите в МВР, които са единствените ангажирани с очевидно продължаващата тежка мигрантска криза и осигуряване на предстоящите поредни избори и охраната на обществения ред преди и по време на провеждането им.

Разчетите на финансовото ведомство не отчитат по никакъв начин липсата на достатъчно служители, което натоварва допълнително работещите във ведомството, задълбочаващото се тежко технологично изоставане, липсата на функционални униформи и редица други сериозни проблеми.

Предложението на финансовия министър рязко контрастира с визираните от партиите намерения за подобрения в органите за сигурност.

С подкрепата, дадена от Министерски съвет на така предложения бюджет, ставаме свидетели на поредната гавра със служителите в МВР и сериозно подценяване не само на тяхната работа, но и на риска, на който са подложени. Само за 2022 г. 7 полицая загубиха живота си, изпълнявайки служебните си задължения.

СФСМВР категорично НЕ приема подобно пренебрежително отношение, което за пореден път демотивира работещите в МВР .

СФСМВР настоява за промяна в така изготвения бюджет, чрез приемане на минимум 10%-тно увеличение на основните заплати във ведомството, като се надява да се намерят отговорни народни представители от парламентарните партии и коалиции, които да внесат съответното предложение при разглеждането на проекта в ресорната комисия и пленарно заседание в НС.

УС на СФСМВР обявява протестна готовност, призовава членовете си за протестни действия по места на 04 и 06.07.2023 г., без прекъсване изпълнението на служебните задължения, като тяхното провеждане ще се състои преди започване на работните смени или в обедната почивка.

СФСМВР започва и подготовка за национален протест, в гр. София на дата между първо и второ четене на проекта, ако той остане в същия вид", се казва още в позицията.

Виж коментарите (3)

Още по темата (664):
09.04.2024 Средната заплата в Пловдив в края на миналата година е достигнала до 1 830
лева
25.03.2024 Рекорден брой българи са си купили стаж за пенсия
22.03.2024 НОИ с информация за изплащане на болничните
02.01.2024 Добра новина за бъдещите пенсионери, но не на всички ще се хареса
30.12.2023 Посочиха кои българи ще страдат най-много през 2024 г.
29.12.2023 Външният дълг на България е над 30 млрд. лева
Още новини от Национални новини:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Борисов с въпрос към правителството на Кирил Петков
Лоши новини за любителите на лова, таксите скачат двойно
Първи коментар на Кирил Петков след катастрофата
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).