По-скъпа сянка на морето, но ще има повече полякини и румънки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:09 / 28.04.2022
3340
Ръст от порядъка на 20 до 30 процента през този летен сезон спрямо миналогодишния е постижим, ако твърде динамичната обстановка не се промени драстично. Този коментар в интервю за БТА направи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тя смята, че сезонът ще е труден, белязан от края на пандемията и войната в Украйна. Георгиева аргументира умерения оптимизъм за този сезон с информация от летищата във Варна и Бургас и от партньори за записванията за почивки в страната.

"На летище Бургас има планирани близо 7 хил. пристигащи полета, а на летището във Варна–- близо 3500 полета за периода от май до октомври“, съобщи заместник-министърът.

В подкрепа на умерените позитивни очаквания Ирена Георгиева посочи и окончателните данни за януари и февруари тази година, при които се отчита почти 106% ръст на туристическите посещения в България спрямо миналата година. "Нивата от върховата 2019 г. не са постигнати, но в световен мащаб и в България се наблюдава ръст на тези посещения“, отбеляза тя.

По-малко туристи от Русия и Украйна

Заместник-министърът потвърди, че от руския и украинския пазар не можем да очакваме туристи това лято и напомни, че те формираха над 10% от входящия туристопоток през летния сезон в България. Георгиева пресметна, че страната ни ще загуби между 300 хил. и 400 хил. туристически посещения от тези страни, като в някаква степен към тях могат да се причислят и загуби от посещенията от Беларус.

Според нея компенсирането на тази липса се очаква от Румъния, Полша, където по думите ù се наблюдава нарастващ интерес към България като лятна туристическа дестинация, както и от Германия, Словакия и Израел.

"Продължаваме да разчитаме на вътрешния пазар", заяви Ирена Георгиева и изрази очакване положителната тенденция от последните две години на интерес на българите да почиват в нашата страна да се запази и това лято и те да не предпочитат посещения в Гърция. Тя цитира изследвания отпреди 2019 г., според които на годишна база броят на посещенията на българи в Гърция и на гърци в нашата страна са реципрочни.

Концесии и компенсации

"Това лято цените на чадърите и шезлонгите ще са на равнището си от последната предпандемична година, или ще са на нивата, регламентирани в концесионните договори“, потвърди заместник-министърът. Георгиева припомни, че последните две години по инициатива на министерството цените на шезлонгите и чадърите бяха намалени за сметка на намаляване на концесионните възнаграждения.

Виж коментарите (2)

Още по темата (936):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
21.07.2023 Ето я голямата и кичозна къща на богатата ромска фамилия, обядвала за 650
лева
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
28.10.2022 Вижте колко хиляди нарушения са открили по нашето море това лято
17.10.2022 Здравко от "Биг Брадър": Съпругата ми се радва, че не съм богат
Още новини от Национални новини:
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас...
Станишев: Много войводи, малко четници
Мъж остана без работа заради фалшиво положителни тестове за нарко...
Корнелия Нинова: Днес ни чака много сериозно решение
Рожденичката днес - нейна песен е по-популярна у нас от Happy Bir...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).