Парите за университетите – според качеството на обучение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:00 / 23.07.2017
1907
Предстои промяна в системата за финансиране на висшите училища и държавната субсидия да се определя не толкова от броя на студентите, а от качеството на обучение и оценката за него от пазара на труда. Това коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който направи първото си посещение във висше училище - Русенският университет.

Станалите популярни напоследък предложения с материални стимули за студенти, които се запишат във висше училище, не противоречат на закона, но са далеч от образователната идея. Според министър Вълчев кандидат-студентите е добре да използват рейтинговата система на висшите училища, в която университетите са оценени по над 50 критерия.

"Ако просто искат да си дадат парите и да получат диплома, ние не можем да ги спрем. Единственият инструмент, който има държавата, не е в периметъра на Министерството на образованието и това е акредитацията", заяви той, предаде "БНР".

Министър Вълчев допълни, че предстоят разговори с Националната агенция за оценяване и акредитация и един от въпросите ще бъде свързан с отговорността на акредитационния процес към репутацията на висшето образование.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).