Паника около зимните гуми - задължителни ли са?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
13:59 / 27.10.2015
25399
На какво се дължи паниката около смяната на зимните гуми? Защо е пълно със сайтове, които бълват заглавия от типа: "Спират колата от движение, ако няма зимни гуми" или "КАТ ни глобява, ако нямаме зимни гуми от 1 ноември"? 

Както в голяма част от случаите, има два възможни отговора:

1. Някои немного добре запознат журналист от типа "чул - недочул" решава, че ще прави бум и ще напише сам някоя невероятна статия за това как ще ни глобяват от КАТ, защото започне ли акция "Зима", всички с летни гуми изгарят. От там лавинообразно журналисти и администратори на други медии и страници, без да четат особено текста, използват функцията copy/paste и разпространяват същата статия.

2. На гребена на вълната, както се копира дадена подобна статия, последния ред на новината гласи: "ако все още не сте закупили нови зимни гуми на добри цени, то може да го направите ТУК", като това ТУК е някои онлайн магазин за продажба на гуми.

Явна реклама на добро място. Идеален маркетинг. Хората се стряскат, че КАТ изведнъж започва проверки от 1 ноември, което на практика е след 4 дни и накрая за наше удобство има линк към сайт за гуми и джанти.

Толкова ли свършиха добрите примери за реклама, толкова ли не може да си продадете стоката, че разчитате на това да стреснете потребителите и след това да им пробутате гумите си?

Истината е една и с години продължава да е само една: в ЗДвП все още няма изискване за използване на зимни гуми през който и да е било период на годината. 

Единственото изискване към гумите е да бъдат с минимална дълбочина на грайфера 1.6 мм. Няма изискване за сезонност, няма изискване за възраст на гумите. Знаем, че е желателно да се промени този закон, от години го искаме, но уви все големите пропуски в ЗДвП изискват вече един изцяло нов, модерен, съобразен с модерните автомобили закон.

И все пак опашките за смяната на летните гуми със зимни в София вече започнаха, а с това се вдигнаха и цените както на самите гуми, така и на услугите. Ако допреди десетина дни монтажът, демонтажът и балансът на 4 гуми на лек автомобил излизаха около 35-36 лева, то от вчера вече масово шофьорите плащат по около 45 лева. 

Цената може да се повиши, ако се налага и някакъв ремонт по гумата или джантата, а в над 50% от случаите такъв ремонт се налага заради пътищата ни.



Източник: БНР

Виж коментарите (20)
Още новини от Национални новини:
От МВР посочиха причините, довели до катастрофата с автомобила на...
Бойко Борисов: Омразата, която се насади в последните години вече...
Има починал при катастрофата с Кирил Петков
10000 лв. гаранция за собственика на пистолета, с който детето на...
Първи кадри от катастрофата с Кирил Петков
От последните минути: Кирил Петков катастрофира, има пострадали


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).