Отмениха наредбата за палатките в Царево

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:22 / 09.11.2020
2915
Наредбата за палатките в Царево продължава да обикаля съдилищата у нас. Документът беше регламентирал забрани за поставяне на каравани, кемпери и палатки на частни и общински терени и беше атакуван пред Темида още от началото.

След като Бургаският административен съд отмени един от членовете по Наредбата за опазване на обществения ред и околната среда, решението беше обжалвано в София и върховната инстанция върна отново наредбата в местния съд, който се произнесе за втори път.

Кои са оспорваните членове? Според обжалващата страна, в лицето на адв. Дончо Бораджиев от сдружението "Да запазим Корал“, три от тях са незаконосъобразни, защото общинският съвет не е компетентен да налага подобни ограничения.

Чл. 27, т. 16 гласи: Забранява се разполагането и/или ползването на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел в имоти на територията на Община Царево, чието отреждане е различно от отреждане "за курортно-рекреационна дейност", както и в имоти, определено "за курортно-рекреационна дейност" без издадено по надлежния ред разрешение от главния архитект на Община Царево.  При констатиране на нарушения по предходното изречение от тази точка, на нарушителите се налага наказание "глоба“ в размер от 200.00 до 2 000.00 лв. При повторно нарушение, на нарушителите се налага глоба в размер от 2 000.00 до 5 000.00 лв.

Другите оспорвани членове гласят, че подобни съоръжения могат да бъдат поставяни след разрешение от собственика на земята, което да е нотариално заверено, в рамките на седем дни да бъде предоставено копие от документа в Общинската администрация и в местното полицейско управление. Освен това, споменатите вече наказания важат и за самият собственик на парцела, където са разположени, съобщава БНР.

Според съда, бивакуването и къмпингуването, не са дейности, които са пряко свързани с опазването на обществения ред, каквато е и самата наредба. Магистратите уточняват, че те не може да са и предмет на подзаконов нормативен акт, защото са залегнали в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Именно в него се дават насоки къде и как може да се къмпингува и къде – не може. Наредба в тази насока може да бъде издадена от изпълнителната власт и не може общинският съвет да регулира подобни дейности, посочват в решението си от съда. Магистратите обявяват членовете за нищожни, тъй като са приети от некомпетентен орган. Иначе, при приемането на наредбата не са допуснати нарушения, посочват от Бургаския административен съд.

Решението им се обжалва пред Върховния административен съд от страна на Община Царево.

Виж коментарите (1)

Още по темата (22):
25.05.2022 Бетонът превзема и Синеморец
28.04.2022 Не се спряха! Ново безобразие по родното ни Черноморие!
16.03.2022 Собствениците на скандалния строеж на "Алепу" отговориха на ДНСК
15.03.2022 Ще бъде ли премахнат строежът на "Алепу"?
14.02.2022 Ще бъде ли съборен строежът на "Алепу"?
11.02.2022 Събарят строежа на "Алепу", остава само частта, която изпълнява укрепващи функции
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).