Откриха мястото на катастрофата на МиГ-29

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
21:07 / 17.06.2021
5145
Изтребителят МиГ-29 е паднал на 18 километра навътре в морето от нос Шабла. На голяма дълбочина са открити части от колесника и от двигателя. Продължава търсенето на черната кутия на самолета, предава БНТ.

При сблъсъка с морската повърхност самолетът се е разпаднал на хиляди малки парчета. Част от останките на изтребителя МиГ-29 са открити на голяма площ на морското дъно. Вълнението на морето в района на авиокатастрофата позволява операцията по издирването на черната кутия да продължи.

Специалисти на борда на минния ловец "Цибър" обследват района с помощта на дистанционно управляеми апарати за подводен оглед.

"Но нашата цел е да вдигнем не каквото и да е от дъното, нашата цел е да намерим черната кутия", заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

Определен е район от един квадратен километър, където има вероятност да е черната кутия. Работи се на дълбочина над 70 метра.

"Това е като да търсим игла в купа сено. Така че вероятността за откриване е много, много малка, което не ни спира да продължаваме работата", допълни контраадмирал Кирил Михайлов.

В емоционален пост във Фейсбук преди дни съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев защити професионалната му подготовка, подчертавайки, че според нея във фаталната нощ полетът на изтребителя е воден през цялото време с редица грешки. Според генерала от резерва Спас Спасов – председател на Фондация "Български ВВС", съпругата на загиналия пилот е в правото си да задава въпроси, но е убеден, че истината няма да бъде скрита.

"Това е тежкото, защото самолетната катастрофа често оставя много въпросителни и не може да се стигне до истинското, което е предизвикало тази катастрофа", каза още генералът от резерва Спас Спасов.

Операцията по издирването на черната кутия и останките от самолета ще продължи до намирането им. Военноморските сили разполагат с необходимата техника и не е необходимо да се търси помощ от други държави.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (113):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
24.11.2023 Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи
15.09.2023 Не посочиха виновник за смъртта на пилота подполковник Валентин Терзиев
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот заяви, че отговорният за смъртта му дори не е разследван 
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).