Отиде си голям поет и автор на незабравими естрадни хитове

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:40 / 16.11.2020
5743
Почина известният поет и текстописец Петър Караангов. Тъжната вест съобщиха неговите съграждани и приятели от община Сандански.

"Напусна ни почетният гражданин на град Сандански - Петър Караангов! Поет и творец, носител на Националната Вазова награда, орден "Стара планина" и редица други отличия. Съболезнования на близките и семейството! Почивай в мир!", написаха на фейсбук страницата на общината днес.

Петър Караангов е роден на 11 ноември 1931 година в град Свети Врач, днес Сандански, в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва гимназия в родния си град, полувисш Държавен библиотекарски институт и българска филология в Софийския университет "Климент Охридски". Работи като библиотекар в читалищната библиотека в Сандански, като коректор в издателство "Български писател", като редактор на сп. "Пламък", като главен редактор на издателство "Български писател" и в Студията за игрални филми "Бояна" . Той е директор на Народната библиотека "Кирил и Методий" (1983-89) и главен секретар на Съюза на българските писатели (1989-91).

Караангов е носител на множество награди и отличия, сред които Националната Вазова награда, Националната литературна награда "Изворът на белоногата" (Харманли), на Годишната награда на СБП за поезия. Носител на орден "Стара планина" . Почетен гражданин на родния си град Сандански. Стиховете му са преведени на повече от 20 езика.

Автор е на множество незабравими естрадни хитове като "Топъл дъжд" на LZ, "Любовта е море" на Лили Иванова, "Бяла песен" на Паша Христова, "Закъснели срещи" на Георги Минчев и много други.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).