Осъдиха двамата, убили старец за 6 лв. на 5 години затвор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
11:08 / 26.04.2011
2938
Върховният касационен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която осъди на по четири години и единадесет месеца и двадесет и девет дни лишаване от свобода при първоначален общ режим подсъдимите Стайко Благоев и Спас Цончев.

Те бяха признати за виновни в това, че на 16.01.2010 г. в с. Голям Чардак като непълнолетни в съучастие са отнели чужди движими вещи - 6 лв. от владението на Марин Деков, 82 г. с намерение противозаконно да ги присвоят, като са употребили затова сила и деянието е придружено с убийството му.

Двамата подсъдими се познавали отдавна имали приятелски отношения. На 15.01.2010 г. Благоев отишъл на гости в дома на Цончев и останал да спи там. Пили вино. На сутринта на 16.01.2010 г. двамата продължили да употребяват алкохол и към 14 часа решили да отидат до дома на пострадалия Марин Деков, като се уговорили да му отнемат парите, които държи в дома си.

Стигайки до дома му в с. Голям Чардак двамата прескочили оградата и през незаключената входна врата проникнали в къщата. През това време пострадалият спял, но като чул влизането на подсъдимите се събудил. Двамата се нахвърлили върху него, съборили го на пода и му нанесли множество силни удари с ритници в гръдния, кош, гърба и краката, като го удряли и с юмруци в лицето и тялото. Питали го къде са му парите, а той им казал, че няма и започнал да ги моли "Отидете си с мир". Цончев останал при пострадалия, притиснал го с колене към пода, извивайки му главата настрани, а през това време Благоев започнал да претърсва другите стаи на къщата, за да търси пари. Не намерил нищо, след което се сменили и Цончев отишъл да търси, при което в джоба на панталон, на закачалка в една от стаите, намерил 6 лв. След това скъсали телефонния кабел и избягали.

С парите си купили тарелка с кебапчета и кутия с цигари, след което отишли в дома на Цончев, опекли кебапчетата и ги изяли, като продължили да употребяват алкохол.

Междувременно в резултат на побоя пострадалия Деков починал. Той бил открит на следващия ден от сина му, който отишъл да го посети. Веднага се обадил в полицията и няколко часа по - късно подсъдимите били задържани.
Подсъдимите са осъдени да заплатят на близките на пострадалия сумата от общо 50 000 лв. за причинените им с деянието неимуществени вреди.

Тъй като двамата подсъдими са непълнолетни по време на извършване на деянието, по закон наказанието им задължително се заменя: доживотен затвор и лишаване от свобода на повече от 15 години се заменя с лишаване от свобода от 5 до 12 години. Тъй като делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие - без разпит на свидетелите и вещите лица пред съда и подсъдимите признават фактическите обстоятелства по повдигнатото им обвинение, съдът е задължен да определи наказание под законовия минимум - в дадения случай Окръжния съд е намалил с един ден законовият минимум от 5 години лишаване от свобода, като максималното възможно наказание след редукцията се явява в размер на по четири години единадесет месеца и двадесет и девет дни лишаване от свобода.
 
По това дело и трите инстанции, които са се произнесли са единодушни, че съгласно закона това се явява максимално предвиденото наказание.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Виж коментарите (13)
Още новини от Национални новини:
Румен Радев заминава за Ватикана
Калин Стоянов: Караджов е задържан без да са използвани физическа...
Нова възпоменателна монета на пазара
Огън гори в една от кулите на крепостта Царевец
Хванаха голяма контрабанда на стоки на "Капитан Андреево"
Автотехническа експертиза изяснява скоростта на кортежа на Кирил ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).