Осъдиха 95-годишен лихвар, конфискуваха половината му имущество

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
16:59 / 02.10.2020
3465
95-годишният Божимир А. беше признат за виновен от Варненския окръжен, че без съответно разрешение извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити с лихви и неустойки. Престъплението е извършено като продължавано деяние, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Обвиненията за получени значителни неправомерни доходи не бяха доказани и по тях подсъдимият беше оправдан от съда.

95-годишният мъж беше оправдан и по обвинението, че е избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери, като затаил истина в подадените в ТД на НАП - Варна декларации за четири години. Според прокуратурата той не декларирал доходи, получени от престъпна дейност, като лихви и неустойки по предоставените заеми и с това избегнал установяването на дължимия данък. 

Съдът насочи вниманието, че доходите придобити от престъпна дейност подлежат на отнемане, а не на деклариране.

Същите обвинения бяха повдигнати и спрямо 73-годишната приятелка на Божимир, с която той живеел на съпружески начала. Тя имаше и повдигнато обвинение за пране пари, според което сключвала сделки с имущество изнесено на публична продан на длъжници и закупила няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представените няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери доказателства за вината на Грета Т., тъй като нейните декларирани доходи са й позволявали да придобие въпросните имоти. Установено беше и че 73-годишната жена само е фигурирала в документите, но реално сделките са били сключвани от Божимир А., поради което тя беше оправдана и по всички останали обвинения.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Божимир А.  наказание "лишаване от свобода“ за срок от 3 години, чието изпълнение бе отложено с 5 години изпитателен срок, както и конфискация на ½ от имуществото му.

Божимир А. е роден в София, но живее във Варна, с медицинско образование, вдовец, неосъждан.

Незаконната си лихварска дейност започнал още  през 1997-1998 г. Най- активна е престъпната  му дейност в началото на 2006 г. – 2009г., за която прокуратурата е открила документация. Парите, които давал на заем, били набавени изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.

Заемите били давани на лица, за които бил уверен, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, с което биха могли да удовлетворят вземанията си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимият условия - начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. "Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимия запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равностойност 348 755,78 лева.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).